Lectii Romana

Universul reprezinta totalitatea corpurilor si relatiilor cosmice.
Junimea este o societate infiintata in 1863 la Iasi. Fondatori: Titu Maiorescu, Petre P. Carp, Iacob Negruzzi, Theodor Rosseti.
Marin Preda debuteaza in 1948 cu volumul de nuvele „Intalnirea din pamanturi”.  Alte nuvele: „Figuri”, „Ferestre intunecate”; romane „Morometii”  volumul 1 (1955), 2 (1967), „Marele Singuratic” (1977), „Delirul”, „Cel mai iubit dintre pamanteni” (1980); teatru „Martin Bormann”; eseuri „Viata ca o prada”, „Imposibila intoarcere”.
Poporanismul este un curent politico-ideologic, cu implicatii estetice si litarare, activ la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui de al XX-lea.
Samanatorismul este un curent literar, ideologic si social-politic in primul deceniu al secolului al XX-lea, denumit dupa revista „Samanatorul” care a reprezentat, in modul cel mai pregnant, teoretic si practic, directiile de manifestare. Aparitia „Samanatorului”, revista literara.
Traditionalismul presupune in sens larg o atasare fata de valorile traditiei, de specificul national si o respingere a tot ce este inovator\nou. In sens restrans este un curent literar aparut in prima parte a secolului al XX-lea care se orienteaza catre folclor, civilizatie rurala, etnic si etnografic.
Romanul este un experiment (scris in 17 zile). Viziunea este discontinua (asemenea unui puzzle)= nu putem reconstitui firul narativ in totalitate. Registrele narative se intersecteaza si se suprapun partial; autorii devin personaje; structura circulara; tehnica dosarului de existenta; intertextualitate (urmaresc mai multe personaje); apare numerotarea; se urmareste senzationalul.
Testament aduce in peisajul poeziei romanesti o materializare a viziunilor poetice, o „osmoza intre spiritual si meterial”- G. Calinescu.
Flori de mucigai.Poezia deschide volumul cu acelasi nume= arta poetica ( pentru toata estetica uratului). Volumul este intitulat dupa volumul „Florile raului” al lui Baudelaire.
Psalmii din „Cuvinte potrivite” ocupa un loc aparte in creatia argheziana, ei reprezentand punctul culminant al unei probleme existentiale obsedante. Importanta nu este delimitarea neta a atitudinii argheziene (intre credinta si necredinta) si interpretarea cat mai nuantata a textului poetic.
Top