Universul - geneza si evolutie

DEF : totalitatea corpurilor si relatiilor cosmice.

Inceputurile universului au avut loc acum 13 – 15 miliarde de ani cand intreaga materie era concentrata intr-un supraatom de dimensiuni foarte mici si densitati infinit de mari. Datorita temperaturilor si presiunilor ridicate supraatomul a explodat avand loc marea explozie (Bingbang).

Cu privire la evolutia Universului in viitor au fost emise doua ipoteze: a. Universul se va mari la infinit;   b. Universul va avea o evolutie pulsatorie. Expansiunea Universului va mai dura 50 miliarde de ani.

 

Sistemul solar

DEF: un ansamblu format din soare, 8 planete, 64 sateliti, asteroizi, comete, meteoriti si praf cosmic.

Steaua- corp ceresc care are lumina si caldura proprie.

Soarele este o stea de marime mijlocie care concentreaza 99%  din masa sistemului solar. Este alcatuit din doua elemente chimice: hidrogen (H) si heliu (He). Soarele este impartit in doua parti:

  a. Interiorul soarelului (14 – 15 milioane de grade). Pamantul primeste la limita superioara a atmosferei o cantitate de energie egala cu 1,94 calorii pe centimetru cub  pe minut.

b. atmosfera solara: cromosfera, fotosfera, coroana solara.

 

Distanta medie Soare – Pamant este de 150 milioane de kilometri.

Planetele – corpuri ceresti care nu au lumina si caldura proprie.

 

Mercur- cea mai apropiata planeta de soare. Are miscarea de rotatie egala cu cea de revolutie (ca durata).

Venus, cunoscuta si sub numele de Luceafarul, are temperaturi de pana la 400 – 450 de grade celsius.

Marte este asemanatoare cu Pamantul. Datorita atmosferei rarefiate temperaturile ajung ziua la 15-17 grade celsius, iar noaptea la -70 grade celsius.

Cele 4 planete se numesc interne sau telurice.

Jupiter cea mai mare planeta ( 70% din toate planetele). Este alcatuit din hidrogen si heliu. Satelitul Io este cel mai intens vulcanizat.

Saturn are 17 sateliti dintre care Titan este cel ai mare.

Uranus si Neptun sunt alcatuite din metan inghetat.

Cele patru planete sunt externe sau gazoase.

Pluto, cea mai indepartata este un corp acoperit cu gheata.

Junimea este o societate infiintata in 1863 la Iasi. Fondatori: Titu Maiorescu, Petre P. Carp, Iacob Negruzzi, Theodor Rosseti.
Marin Preda debuteaza in 1948 cu volumul de nuvele „Intalnirea din pamanturi”.  Alte nuvele: „Figuri”, „Ferestre intunecate”; romane „Morometii”  volumul 1 (1955), 2 (1967), „Marele Singuratic” (1977), „Delirul”, „Cel mai iubit dintre pamanteni” (1980); teatru „Martin Bormann”; eseuri „Viata ca o prada”, „Imposibila intoarcere”.
Top