Lectii Sociologie

Educatia: ansamblul actiunilor si proceselor sociale prin care societatea transmite noilor generatii cunostintele, valorile aptitudinile si comportamanetele necesare integrarii sociale.
Definitie: un grup de oameni care interactioneaza datorita unor legaturi se sange, alianta prin mariaj si adoptie.
O caracteristica masurabila specifica unui proces, fenomen sau produs social se numeste variabila. Variabile pot fi : discreta, continua.
Fiecare om apartine simultan unei multitudini de grupuri sociale. Ne formam si traim in grupuri. Ne comportam diferit in grup, datorita sentimentului de securitate si presiunii de grup.
Definitie : ordonarea pe verticala a indivizilor unui grup sau ai unei societati in functie de resurse si influenta sociala (prestigiu si putere – capacitatea de ati impune vointa in ciuda rezistentei).
Definitie : sociologia este stiinta care studieaza societatea sub toate formele ei de organizare si manifestare si comportamentul oamenilor in cadrul societatii.
Definitie : este procesul prin care individul uman isi formeaza personalitatea invatand comportamente, abilitati, informatii care il fac fiinta sociala capabila sa traiasca si sa se dezvolte in societate.
Carte principala „Psihologia multimilor”. Este considerat intemeietorul psihologiei sociale. Cartile sale abordeaza probleme legate de comportamentul, personalitatea multimilor inconstient colectiv cu referire la evenimentele istorice mai ales revolutia franceza.
Divort - desfacerea/ dizolvarea unei casatorii. Anularea casatoriei – se considera ca n-a existat.
Clasificarea institutiilor.Institutii ale vietii private – care asigura desfasurarea vietii private a individului. Institutiile sociale nu sunt neaparat acceptate de societate putand fi ilegale.
Top