Masurare si scalare

O caracteristica masurabila specifica unui proces, fenomen sau produs social se numeste variabila. Variabile pot fi : discreta, continua.

 

O varibila este discreta daca poate lua anumite valori pe un anumit interval si este continua daca poate lua orice valoare pe un anumit interval.

Variabilele discrete pot avea scale ordinale sau nominale (scala – valorile pe care le pot avea o variabila). Scalele nominale nu presupun relatii de ierarhie intre valorile pe care le poate lua o variabila. Scalele ordinale contin valori care pot fi ordonate, ierarhizate dupa un criteriu.

  Scala continua: de interval, de proportii.

Scalele de interval propun un interval continuu intre doua valori polare (minim si maxim). Scalele de proportii sunt scale de interval cu un punct natural de pornire. Exemplu: dotari casnice/ cos de cumparaturi.

Orice masurare presupune utilizarea unor intrumente care trebuie sa fie fidele si valide.

 

Stabilirea grupului de studiu

In momentull in care grupul de studiu (intreaga populatie) este foarte numeros, investigarea implica niste costuri uriase si inutile, pentru ca putem alege un esantion (un grup reprezentativ) cu ajutorul caruia sa ajungem la valori similare.

Esantionarea este procedeul de selectare a unui grup reprezentativ. Cel mai des esantionarea se face prin selectie aleatorie.

Parametru/estimare.

Valorile pe care le obtin la nivelul intregii populatii se numesc parametri; valorile obtinute la nivelul unui esantion se numeste estimare. In cazul estimatiei vorbim despre un interval de incredere, niste limite ale estimarii, notat ±n%. 

 

 

sociologie, ecuatie

n- limita de incredere

N- numarul de oameni din esantion

Exemplu: pentru un esantion de 400 oameni n= 15 %. Pentru 1000 oameni n= 13 %.

Limitele estimarii nu depind de populatia totala. 

Educatia: ansamblul actiunilor si proceselor sociale prin care societatea transmite noilor generatii cunostintele, valorile aptitudinile si comportamanetele necesare integrarii sociale.
Definitie: un grup de oameni care interactioneaza datorita unor legaturi se sange, alianta prin mariaj si adoptie.
Top