Clasificarea institutiilor

Institutiile pot fi:

  • Politice - se ocupa de conducerea comunitatilor si societatilor.
  • Juridice - administrarea controlului social si asigurarea ordinii.
  • Economice - producerea si consumul de bunuri si servicii.
  • Religioase – administreaza practicile si ideologiile religioase.
  • Culturale – producerea si difuzarea culturii.

 

Institutii ale vietii private – care asigura desfasurarea vietii private a individului. Institutiile sociale nu sunt neaparat acceptate de societate putand fi ilegale. Istoric vorbind noile institutii apar in primul rand prin procesul de diferentiere institutionala, adica procesul prin care dintr-o institutie sociala care indeplineste mai multe functii in societate apar institutii noi care preiau anumite functii.

Institutia totala este un tip special de institutie sociala care indeplineste mai multe functii in societate, apar institutii noi care preiau anumite functii.

Institutia totala este un tip special de institutie care incearca sa-si controleze si influenteze membri la nivel maxim. Diferite institutii pot juca rolul de institutie totala pentru anumiti membri in anumite conditii (spitalul pentru bolnavi cronici).

Aceste institutii exclud de regula posibilitatea pastrarii altor statusuri decat cele oferite de ele si restrictioneaza comunicarea cu exteriorul si posibilitatea parasirii lor. 

Educatia: ansamblul actiunilor si proceselor sociale prin care societatea transmite noilor generatii cunostintele, valorile aptitudinile si comportamanetele necesare integrarii sociale.
Definitie: un grup de oameni care interactioneaza datorita unor legaturi se sange, alianta prin mariaj si adoptie.
Top