Divort si casatorie

Divort - desfacerea/ dizolvarea unei casatorii. Anularea casatoriei – se considera ca n-a existat.

Orice societate are tendinta de a favoriza casatoriile si a evita pe cat posibil divortul.

Divortabilitatea – o variabila prin care se masoara numarul de divorturi la mia de casatorie. Se considera ca o societate este cu atat mai instabila cu cat numarul de divorturi este mai mare.

Factori care duc la instabilitatea familiilor

  • Diferenta mare de varsta intre soti. De asemenea varstele mici ale partenerilor duc la instabilitate. Cele mai stabile familii sunt cele in care sotul este cu 2 pana la 4 ani mai mare ca sotia, respectiv cele in care partenerii au 22-24 ani.
  • Socurile in familie. In masura in care exista pierderi grave materiale sau umane casatoriile tind sa devina instabile.
  • Nevoia unuia dintre soti de indepartare de familiile de provenienta in masura in care celalalt nu doreste acest lucru.
  • Diferente mari de orice natura (culturale, economice, de status) dintre soti duc la tensiuni si conflicte.
  • Regula celor 6 luni si a celor 3 ani de la prima intalnire.
  • Instabilitatea familiilor de provenienta (este vorba de socializarea primara).
  • Atunci cand femeia ramane insarcinata inainte de casatorie sau in primul an.

 

 

Alternative la familia clasica

Familia se afla intr-un continuu proces evolutiv. Nu putem spune incotro ne indreptam, dar alternativele principale din prezent sunt: familie de tip poligam care au fost intotdeauna o tendinta minoritara; casatoria de tip homosexual – o tendinta minoritara la nivelul populatiei; celibatarea consensuala – concubinaj care apare din ce in ce mai frecvent si care poate fi premaritala sau permanenta. 

Educatia: ansamblul actiunilor si proceselor sociale prin care societatea transmite noilor generatii cunostintele, valorile aptitudinile si comportamanetele necesare integrarii sociale.
Definitie: un grup de oameni care interactioneaza datorita unor legaturi se sange, alianta prin mariaj si adoptie.
Top