Grupurile si relatiile sociale

Fiecare om apartine simultan unei multitudini de grupuri sociale. Ne formam si traim in grupuri. Ne comportam diferit in grup, datorita sentimentului de securitate si presiunii de grup.

Grupul social reprezinta in sociologie orice agregare de doua sau mai multe persoane cu urmatoarele caracteristici:

· Sentimentul apartanentei la grup (membri se considera si sunt perceputi ca grup).

· Exista interactiuni intre membrii grupului.

· Exista caracteristci comune (exista valori, aspiratii, obisnuinte si interese comune).

· Existenta unor interese comune sau a unui scop comun.

 

Grupurile nu se confunda cu: multimea (grupare intamplatoare si de scurta durata); echipa (un tip de grup in care membri au roluri bine definite si exersate in vederea atingerii unui scop comun constientizat si asumat de toti); categoria sociala (desemneaza mai multi oameni care au caracteristici similare la nivelul unei populatii).

Clasificarea grupurilor

Grupurile din care facem parte pot fi extrem de diferite cu relatii si interactiuni mai slabe si mai puternice.

Grupuri primare si secundare. Grupurile primare sunt grupuri mici in care comunicarile sunt directe, fata in fata. Influente foarte puternice asupra individului, mare incarcatura afectiva.

Grupurile secundare se bazeaza nu atat pe interactiuni afective cat pe interese comune. Implicare emotionala scazuta, scopuri precise interactiuni mijlocite.

Grupuri formale si informale. Grupurile formale au o forma prestabilta creata in general de o structura organizationala. Pozitiile si relatiile sunt independente de subiectii care le ocupa, relatiile si interactiunile au la baza o ierarhie si reguli clare.

Grupurile informale sau naturale apar in decursul interactiunilor dintre subiecti, nu au scopuri, reguli si structura interna clara, au la baza simpatia si atractia.

La nivel de grup pot exista 3 tipuri de relatii: atractie, respingere, indiferenta. Analiza lor permite trasarea unei sociograme adica a unei harti a relatiilor dintre indivizi, a subgrupurilor si canalelor de comunicare.

Dinamica grupurilor

Este analiza proceselor care au loc in interiorul unui grup. Se considera ca majoritatea grupurilor trec prin urmatoarele etape de formare:

Formarea

Etapa de inceput, relatiile sunt politicoase, protocolare, preocuparea principala este de a-i cunoaste pe ceilalti si de a explora propriile sanse de afirmare.

Furtuna

Indivizii isi negocieaza pozitia in grup, relatiile de autoritate, sferele de influenta. In aceasta etapa apar tensiuni, subgrupuri, aliante. Daca nu este depasita aceasta etapa va exista o stare permanenta de neincredere, conflicte interne.

Normarea

Se ratifica normele si ierarhiile negociate in etapa anterioara. Incep sa apara statusuri si ordine interna.

Functionarea

Etapa de roductivitate maxima in care grupul functioneaza pe baza regulilor agreate. Aceste etape nu sunt intotdeuna la fel de intense sau pot sa nici nu apara, dar in orice grup, indivizii simt nevoia de a-si defini pozitita, teritoriul si sfera de influenta. Nu exista grupuri simetrice, intotdeauna exista pozitii periferice si centrale in grup.

Efecte de grup ce produc reactii contraintuitive

Efectul de asteptare, spectacol, indiferenta. Un comportament de ajutor reclamat de o anumita situatie apare intr-un interval de timp incert proprotional cu numarul celor care il pot oferi. In acest caz se vorbeste despre responsabilitatea scazuta, difuza, anesteziata a indivizilor la nivelul intregului grup. Fiecare asteapta ca altul sa faca ceva.

Efectul pierderii de vreme – oamnii depun un efort individual mai mic, atunci cand muncesc inpreuna cu alte persoane, iar responsabilitatea, efortul individual nu poate fi foarte bine cunoscut. Implicarea individuala este invers proportionala cu numarul membrilor. Acest lucru este foarte important pentru manegement si explica de ce activitatile colective in care nu pot fi cunatificate efortul individual sunt ineficiente. Exista o limita dincolo de care sunt prea multi oameni pentru a mai putea derula activitatea.

Gandirea de grup (groupethink). Desi grupurile au capacitatea de a genera mai multe idei decat indivizii izolati (brainstorming).

Totusi intr-un grup ce are coeziune mare si un conducator puternic lucrurile stau pe dos (efectul de turma). Se cauta acordul, membri au eficienta de a evita critica, prin urmare eficienta mentala scade, perceptia asupra realitatii este deformata.

Apare iluzia invulnerabilitatii, supraincrederea, subaprecierea adversarului, apar stereotipuri in aprecierea adversarului, exista tendinta asumarii unor riscuri exagerate. Oameni foarte bine pregatiti ajung sa faca erori inexplicabile. Acest efect a fost studiat prima data in urma dezastrului din golful porcilor (pig’s bay). Cel mai mare dezastru american dupa Pearl Harbor.

In 1961 Kennedy a incercat sa debarce 1400 de imigranti cubanezi bine antrenati militar pentru ca acestia sa provoace o revolutie populara impotriva lui Fidel Castro. Acest plan s-a dovedit un esec total in urma caruia S.U.A. au avut pierderi umane, de armament si de imagine.

Educatia: ansamblul actiunilor si proceselor sociale prin care societatea transmite noilor generatii cunostintele, valorile aptitudinile si comportamanetele necesare integrarii sociale.
Definitie: un grup de oameni care interactioneaza datorita unor legaturi se sange, alianta prin mariaj si adoptie.
Top