Stratificarea sociala

Definitie : ordonarea pe verticala a indivizilor unui grup sau ai unei societati in functie de resurse si influenta sociala (prestigiu si putere – capacitatea de ati impune vointa in ciuda rezistentei).

Stratificarea sociala duce la inegalitate sociala. Inegalitatile sociale sunt un fenomen universal care determina accesul diferit al indivizilor la resurse, pozitii si influente sociale.

Teorii cu privire la stratificarea sociala

Din moment ce stratificarea sociala este un fenomen social universal, diferiti sociologi au incercat explicarea lui.

Carl Marx impreuna cu Engels elaboreaza in cadrul marxismului, un model unic dimensional privind stratificarea sociala. Conform lor, singura cauza pentru care apare aceasta este proprietatea privata asupra mijloacelor de productie.

Exista doua clase sociale:

Clasa dominanta, exploatatoare numiti capitalisti adica minoritatea care detine controlul asupra bunurilor si factorilor de productie.

Proletarii care detin putine proprietati, clasa dominata, exploatata, cei care trebuie sa munceasca pentru a trai.

Exista o contradictie fundamentala intre caracterul social al muncii si cel privat al societatii care duce in mod inevitabil la conflict, la lupta de clasa.

Max Weber considera ca stratificarea sociala este un fenomen cu multiple dimensiuni. Factorii care conduc la stratificarea sociala sunt:

Economia – oamenii sunt grupati in clase sociale in functie de rolul jucat in procesul de productie. Clasele sociale identificate de el ( clasa sociala = grupare cu sanse egale de a avansa in ierarhie): muncitori; mica burghezie ;functionari - tehnicieni, intelectuali; proprietari si antreprenori.

Factori sociali care se refera la prestigiu si stima sociala si se coreleaza partial cu factorii economici.

Factorii politici puterea detinuta de un individ in cadrul unui grup sau organizatii birocratice, influenta pe care acesta o poare exercita in cadrul unei actiuni colective.

Teoria functionalista a stratificarii sociale. Functionalismul considera societatea ca un fel de organism. Ea este compusa din nenumarate elemente care nu au sens de sine statator, dar care satisfac anumite nevoi.

A explica oricare dintre elemente, inseamna a-i identifica rolul, functia si nevoia pe care o satisface. Orice fenomen social corespunde unei nevoi, prin urmare toate indeletnicirile, calificarile si competentele sunt necesare. Totusi ele nu sunt egale ca efort, grad de calificare, recompense si din aceasta cauza apare stratificarea sociala. 

Educatia: ansamblul actiunilor si proceselor sociale prin care societatea transmite noilor generatii cunostintele, valorile aptitudinile si comportamanetele necesare integrarii sociale.
Definitie: un grup de oameni care interactioneaza datorita unor legaturi se sange, alianta prin mariaj si adoptie.
Top