Socializarea

Definitie : este procesul prin care individul uman isi formeaza personalitatea invatand comportamente, abilitati, informatii care il fac fiinta sociala capabila sa traiasca si sa se dezvolte in societate.

Socializarea reprezinta asimilarea, adaptarea, interiorizarea regulilor si modelelor oferite de institutiile si oamenii cu care intra in contact. Factorii care ne influenteaza comportamentul in societate sunt numiti agenti de socializare. Agentii principali de socializare: Familia, scoala, grupurile de egali, mass-media.

Factori care influenteaza procesul de socializare:

Factori biologici ( temperament, caracteristci afective).

Mediul fizic (geografie). Lucian Blaga vorbeste despre o structura a matricei stilistice romaneasca ce cuprinde un orizont spatial infinit, ondulat, un orizont temporal de inaintare ondulata in timp, impacare cu destinul, dragostea pentru pitoresc, simtul nuantei al masurii si discretiei, geometrism drept, lineare, varsta adoptiva, copilaria.

Cultura – profilul cultural al unei societati imprima caracteristici specifice procesului de socializare.

Experienta de grup.

Experienta personala.

 

Tipuri de socializare

Exista 6 tipuri majore de procese de socializare clasificate dupa doua criterii:

a.Dupa momentul in care se realizeaza:

-Socializare primara 0-7 ani. Agent principal de socializare - familia. Sunt invatate limbajul, norme si valori de baza.

-Socializare secundara de la 7 ani pana la adolescenta. Sunt asimilate toate rolurile sociale, produsele culturale si normele care permit traiul in societate.

-Socializare continua, din adolescenta pana la moarte. Proces indelung dar nu foarte intens. Se invata roluri precum cele de cetantean, sot , angajat, parinte.

b.Dupa scopul sau:

-Socializare anticipatorie, adica ne pregatim pentru roluri sociale pe care nu le avem inca.

-Socializare negativa – tipul de socializare in cadrul careia sunt invatate modele comportamentale, valori, norme opuse celor ale culturii dominante. Acest tip de socializare tinde sa conduca la comportament deviant, delicventa, izolare.

-Resocializarea – se refera la renuntarea la unele comportamente, norme, valori si adoptarea altora. Apare intrecerea de la o etapa a vietii la alta. Un caz aparte este acela a institutiilor de reeducare.

 

Agenti de socializare:

-Familia – in etapa primara.

-Scoala - in etapa secundara.

-Grupurile de egali (pot fi mult mai importante decat familia din cadrul etapei secundare).

-Mass-media, persoanele, grupurile, organizatiile care intervin si influenteaza valorile, compoartamentul convingerilor individului.

Educatia: ansamblul actiunilor si proceselor sociale prin care societatea transmite noilor generatii cunostintele, valorile aptitudinile si comportamanetele necesare integrarii sociale.
Definitie: un grup de oameni care interactioneaza datorita unor legaturi se sange, alianta prin mariaj si adoptie.
Top