Lectii Logica

Silogismul este tipul fundamental de argument deductiv alcatuit din 3 propozitii categorice diferite si 3 termeni diferiti ( si care apar de exact 2 ori fiecare).
Francis Bacon este considerat a fi intemeietorul logicii inductive moderne care in esenta sa se ocupa cu studiul argumentelor bazate pe generalizare.
Rationamentul este operatia logica prin intermediul caruia o propozitie denumita concluzie este derivata din alte propozitii denumite premise.
Etimologic vorbind conceptul de categorie in logica formala vine din gr. Vategorem = a afirma, a enunta; practic propozitia categorica in sensul actual reprezinta acelasi lucru.
Chiar daca nu au fost formulate cu statut de principii acestea se regasesc pentru prima data sub forma unor reguli in scrierile lui Parmenides.
O propozitie se numeste compusa deoarece in general este alcatuita din mai multe propozitii simple.
Demonstratia este procesul logic prin care o propozitie data este conchisa din alte propozitii denumite premise.
Clasificarea este operatia logica prin care notiunile sau obiectele sunt grupate in baza anumitor criterii in clase din ce in ce mai generale.
Sofismele reprezinta erori atat  formale cat si materiale cu un grad ridicat de intentionalitate cu scopul de a insela adversarul pentru propriul avantaj.
Importanta logicii rezida in aceea ca asigura  fundamentul coerentei oricarei alte stiinte.
Top