Lectii Economie

Alegerea consumatorului rational ar trebui guvernata de principiul eficientei. Alegerea consumatorului rational consta in gasirea acelui program de achizitii si consum care-i asigura cea mai mare satisfactie posibila prin cheltuirea venitului sau limitat.
Reprezinta totalitatea cheltuielilor cu producerea depozitarea si vanzarea de catre firme a bunurilor economice realizate.
Masa monetara (baneasca) – suma de bani aflata in circulatie si apartinand diferitelor persoane fizice si juridice, diferiti agenti economici.
Reprezinta spatiul economic complex in care actioneaza agentii economici in calitate de vanzator si cumparator si prin urmare reprezinta locul de intalnire al agentilor economici purtatori ai cererii si ofertei.
Factorii de productie reprezinta resursele efectiv atrase si utilizate in activitatea economica.
Resursele: caracter limitat, intrebuintari alternative, alegerea rationala – cea mai buna alternativa, cost de oportunitate (costul sansei sacrificate, costul real al alegerii, costul de optiune).
Profitul reprezinta excedentul incasarilor realizate peste costul de producti sau diferenta dintre incasari si costuri.
Concurenta reprezinta acel tip de relatii intre agentii economice in cadrul carora fiecare urmareste realizarea propriului interes, fara a fi stirbita libertatea de actiune a celorlalti.
ECONOMIA: ca realitate cuprinde toate activitatile pe care oamenii le desfasoara pentru a crea bunuri in vederea satisfacerii nevoilor; ca stiinta, legile, fenomenele vietii economice.
Utilitatea economica reprezinta satisfactia pe care un anumit consumator crede ca o obtine consumand anumite doze (unitati) dintr-un bun.
Top