Resurse si rationalitate

Resursele: caracter limitat, intrebuintari alternative, alegerea rationala – cea mai buna alternativa, cost de oportunitate (costul sansei sacrificate, costul real al alegerii, costul de optiune).

Alternativa cea mai buna la care se renunta atunci cand se decide o anumita intrebuintare a resurselor.

Exemplu: 1. Andreea dispune de 1 milion lei ( 100 RON) pentru cheltuieli personale. Are nevoie de o rochie, de o pereche de pantofi, de produse cosmetice, de carti. Cel mai mult isi doreste rochia si cartile. Decide sa cumpere cartile. Care este costul de oportunitate?

R: rochia (in sens larg, toate bunurile la care renunta).

2. O firma produce autoturisme, biciclete, scutere si motociclete. Cea mai rentabila este productia de biciclete. Conducerea firmei decide cresterea cu 50 % a productiei de biciclete si scaderea cu 15 % a productiei de autoturisme. Care este costul de oportunitate ?

R: 15 % din productia de autoturisme. 

Alegerea consumatorului rational ar trebui guvernata de principiul eficientei. Alegerea consumatorului rational consta in gasirea acelui program de achizitii si consum care-i asigura cea mai mare satisfactie posibila prin cheltuirea venitului sau limitat.
Reprezinta totalitatea cheltuielilor cu producerea depozitarea si vanzarea de catre firme a bunurilor economice realizate.
Top