Alegerea consumatorului

Programul de consum ( de achizitii) – modul de combinare in consum a diferitelor cantitati din bunurile x, y, z ..... pe care consumatorul le prefera pentru a obtine o anumita satisfactie scontata.

Alegerea consumatorului rational ar trebui guvernata de principiul eficientei. Alegerea consumatorului rational consta in gasirea acelui program de achizitii si consum care-i asigura cea mai mare satisfactie posibila prin cheltuirea venitului sau limitat. Criteriul mai concret al alegerii diferitelor doze il reprezinta satisfactia obtinuta la fiecare unitate monetara cheltuita.

 

unitati utilitate / 1 u.m.

 

Umgx – utilitatea marginala din bunul x.

Px – pretul bunului x.

Aplicatie: un consumator dispune de un buget pentru achizitii de 30 u.m. si se confrunta cu preturile Px = 2, Py = 4.

Aplicatie: un consumator dispune de un buget pentru achizitii de 30 u.m. si se confrunta cu preturile Px = 2, Py = 4. El cauta programul de achizitii si consum care-i maximizeaza utilitatea totala prin consumarea unor doze diferite dupa cum urmeaza:

 

 

Cantitate (nr . doze)

Umgx

Umgy

  1.  

10

20

  1.  

9

18

  1.  

8

17

  1.  

7

14

  1.  

5

10

  1.  

4

9

  1.  

3

7

  1.  

2

4

  1.  

1

1

 

Sa se determine:

  1. Cel mai bun program de achizitii, cel care-i asigura maximizarea satisfactiei (utilitati totale).
  2. Care este marimea acesteia.

Bunul x Bunul y

  1. Alege 5 doze din bunul x si 5 doze din bunul y.
  2. Ut= 10 + 20 + 9 + 18 + 17 + 8 + 7 + 14 + 5 + 10 = 118

 

 

Reprezinta totalitatea cheltuielilor cu producerea depozitarea si vanzarea de catre firme a bunurilor economice realizate.
Masa monetara (baneasca) – suma de bani aflata in circulatie si apartinand diferitelor persoane fizice si juridice, diferiti agenti economici.
Top