O scrisoare pierduta

TEMA : Viata politica a secolului al XIX-lea; este o comedie de moravuri.

STRUCTURA : comedia este alcatuita din patru acte, fiecare din mai multe scene.

TITLUL : sintetizeaza intriga subiectului ( scrisoarea este un obiect de santaj)

PERSPECTIVA TEMPORALA SI SPATIALA : „In capitala unui judet de munte, in zilele noastre”. Asadar perspectiva spatiala este reala si deschisa, iar din punct de vedere temporal actiunea este prezentata in a II-a jumatate a secolului al XIX-lea.

INTRIGA : este realizata in aceasta comedie prin intruziunea narativa ( Ghita Pristanda ii relateaza prefectului Tipatescu intamplarea petrecuta in seara precedenta).

PUNCTUL CULMINANT (in actul al III-lea): santajului i se raspunde cu santaj. Zaharia Trahanache descoperise o polita falsificata prin care Catavencu isi insusise  5000 de lei. Din punct de vedere compozitional, comedia este simetrica/se ajunge de unde s-a pornit.  

 

Pierderea scrisorii

Folosirea scrisorii ca obiect de santaj este ridicola, ajuta la crearea unui efect comic precum si la satirizarea intregii societati.

Introducerea secventei narative condenseaza spectacolul dramatic si se include astfel un eveniment distantat in timp si spatiu de momentul si de locul desfasurarii actiunilor din piesa.

Tehnica bulgarelui de zapada- gradarea ascendenta  si mentinerea tensiunii.

Conflict indirect: momentul cand cetateanului ii este luata scrisoarea; conflict prezentat indirect in absenta unei parti ( cetateanul ii povesteste lui Tipatescu episodul).

 

Universul reprezinta totalitatea corpurilor si relatiilor cosmice.
Junimea este o societate infiintata in 1863 la Iasi. Fondatori: Titu Maiorescu, Petre P. Carp, Iacob Negruzzi, Theodor Rosseti.
Top