Iluminismul

Iluminismul este o miscare culturala care apare in secolul al XVIII-lea.

Trasaturi:

  • Suprematia ratiunii si civilizatiei.
  • Dezvoltarea gandirii critice.
  • Afirmarea libertatii individuale.
  • Sublinieaza impportanta programelor educatiei.
  • Se afirma ca personaj filozoful.
  • Continua intr-o anumita masura umanismul (omul universal).

 

Reprezentanti: Voltaire, Rousseau, Kant.

Scoala Ardeleana – este o grupare de reprezentanti ai ideii din Transilvania care apare in conditiile specifice unei regiuni rupte de restul teritoriilor romanesti.

Reprezentanti: Petru Maior, Samuil Micu, Gheorghe Sincai, Ion-Budai Deleanu. Acestia alcatuiesc un program de emancipare a populatiei transilvanene prin cultura.

Directii de investigatie, ale activitatii acestora:

Popularizarea stiintei si a informatiei prin editarea unor carti populare, editarea abecedarelor, infiintarea unor scoli cu predare in limba romana (aflate sub patronaj bisericesc).

Publicarea unor tratate: apare prima gramatica romaneasca „Elementa linguae daco-romane sive valachicae”.

Apare primul manual de istorie, primul dictionar al limbii romane „Lexiconul de la Buda”. Pentru a servi obiectivului politic vizat, toate scrierile au un caracter istoric si argumenteaza (uneori fara temei stiintific, teza puritatii limbii romane). Ajung chiar sa exagereze si sa creeze etimologii false. De asemenea ei sustin provenienta limbii romane din limba latina clasica.

Au disponibilitate spre scrieri cu caracter stiintific. Vor sa promoveze o viziune unitara asupra orinilor. Vor sa se acopere prin, scrierile lor, zone cat mai vaste din cultura (ei continua astfel si reprezinta varianta romaneasca a enciclopedismului francez).

Singurul care scrie opera literara este Budai-Deleanu.

Universul reprezinta totalitatea corpurilor si relatiilor cosmice.
Junimea este o societate infiintata in 1863 la Iasi. Fondatori: Titu Maiorescu, Petre P. Carp, Iacob Negruzzi, Theodor Rosseti.
Top