Cererea

Reprezinta cantitatea dintr-un bun pe care un agent economic sau toti agentii economici sunt dispusi sa o achizitioneze la un anumit pret.

Elasticitatea cererii – modificarea in timp a acesteia datorita a numerosi factori. Factori importanti: pretul bunului, veniturile consumatorilor, nevoile ai preferintele consumatorilor, pretul altor bunuri (mai ales bunuri substituibile si complementare). Cel mai important factor: pretul.

Legea cererii evidentieaza raportul de cauzalitate existent intre evolutia pretului si evolutia cererii  ( exista o evolutie in sens invers; o relatie negativa): creste pretul - scade cererea; scade pretul – scade cererea.

Coeficientul de elasticitate a cererii in functie de pret.  

variatia procentuala a cererii pretului.

Alegerea consumatorului rational ar trebui guvernata de principiul eficientei. Alegerea consumatorului rational consta in gasirea acelui program de achizitii si consum care-i asigura cea mai mare satisfactie posibila prin cheltuirea venitului sau limitat.
Reprezinta totalitatea cheltuielilor cu producerea depozitarea si vanzarea de catre firme a bunurilor economice realizate.
Top