Baltagul

Mihail Sadoveanu

- 100 volume. Exemple:  „Crasma lui mos Precu”, „Povetiri”, „Soimii”, „Dureri inabusite”. Alte volume importante: „Neamul Soimarestilor”, „Hanul Ancutei”, „Fratii Jderi”, „Creanga de aur”.

Teme abordate: viata satului romanesc; taranul pastrator al traditiilor (taranul locuitor de la munte=viata aspra); societatea patriarhala.

Orasul de provincie = spatiu anost, inchis, mohorat.

Istoria secolului al XV-lea , XVI-lea si a XVII-lea->aspecte majore: epoca de glorie a Moldovei, epoca de decadenta a Moldovei.

Natura- codrul frate cu romanul.

 

BALTAGUL

Aparut in 1930, scris in 17 zile, are 16 capitole,monografie a satului.  

Are 3 surse de inspiratie (3 balade romanesti): 

  • Miorita= conceptia asupra mortii, lumii arhaice; 
  • Salga= spiritul justitiar, infaptuirea dreptatii care constituie elementul eroinei; 
  • Dolca = legatura omului cu animalul credincios (cainele).

 

Titlul : simbolic

Baltagul – in mitologia romaneasca este o unealta a dreptatii, nu se intineaza de sange; secure cu doua taisuri (labirint), cel interior simbolizeaza framantarile, iar cel exterior simbolizeaza drumul cautarii. Imagine profunda a vietii, radacini mitice (avand in vedere cele 4 mituri romanesti fundamentale).

Tema : realista, viata locuitorilor de la munte.

Compozitia : 16 capitole; 3 nuclee. 

  • Prima parte – de la capitolul 1 la capitolul 6 = asteptarea framantarilor, opozitia intriga, obiceiuri, traditii.  
  • A doua parte de la capitolul 7 la capitolul 13= desfasurarea actiunii, cautare, drumul parcurs, traditii, obiceiuri (botez, nunta).  
  • A treia parte de la capitolul 14 la 16 = punct culminant, deznodamant, gasirea cainelui si trupului sotului, infaptuirea dreptatii.

 

Timp : delimitat- toamna primavara, nu este mentionat anul pentru ca Vitoria traieste intr-un timp mitic.  Toata actiunea pare suspendata in timp.

Spatiul : actiunea situata in Magura Tarcaului (locatie fictiva), celelalte sate figureaza pe harta Romaniei (Calugareni, Piatra Craiului, Suha).

Actiunea este lineara, simpla, un singur fir narativ.

Relatia incipit-final : incipit -> legenda spusa de Vitoria = randuielile lasate de Dumnezeu dupa facerea lumii (legenda o spunea Nechifor la munti). Reflecta trasaturile morale ale locuitorilor de la munte, principii de baza ale societatii arhaice. Vitoria este mesager. Ea remarca semnele prevestitoare precum visele si cocosul. Ea ia in seama superstitiile- dualitatea omului de la tara (apeleaza si la credinta si la vrajitoare).

Drumul parcurs marcheaza, pentru fiul Vitoriei, trecerea de la copilarie la maturitate= bildungsroman. 

Universul reprezinta totalitatea corpurilor si relatiilor cosmice.
Junimea este o societate infiintata in 1863 la Iasi. Fondatori: Titu Maiorescu, Petre P. Carp, Iacob Negruzzi, Theodor Rosseti.
Top