Vointa

Def: vointa este o autoreglare a conduitei.

Este o autoreglare constienta deoarece in urma deliberarilor alegem in cunostinta de cauza varianta de actiune.

Psihologul Jean Piaget considera ca dam dovada de dorinta in doua situatii: cand exista un conflict intre doua tendinte; cand exista un conflict intre doua tendinte inegale ca forta, una supunandu-se celeilalte.

Vointa reprezinta mecanismul psihic superior de autoreglare a conduitei prin mijloace verbale de mobilizare a efortului voluntar in vederea depasirii obstacolelor aflate in calea atingerii scopului constient stabilite.

Efortul voluntar are doua tendinte de manifestare: a) de initiere sustinere si finalizare a ceva; b) de diminuare, de stopare, amanare a ceva ( renuntarea la o activitate daca se dovedeste ca e imposibil de realizat, diminuarea sau stoparea unei trairi afective).

Nu toate actele noastre sunt voluntare. Astfel exista:

1. Acte reflexe (reflexe innascute si dobandite , de prinderile de a fi efectuate fara control constient).

2. Acte voluntare. Prin care se caracterizeaza activitatea voluntara. Presupune un scop constient stabilit , este precedata de un plan mintal, presupune intentia si decizia de a efectua activitatea, presupune invingerea obstacolelor aflate in calea atingerii scopurilor. Este sustinuta de motivatie si afectivitate, asigura autoreglarea.

 

Insusirile vointei:

- Puterea vointei: expresia efortului fizic si psihic investit; presupune hotarare, tarie de caracter, fermitate in atingerea scopului.

- Independenta: capacitatea de a lua decizii prin chibzuinta proprie. Opusul – sugestivitatea. A nu se confunda independenta cu lipsa de receptivitate fata de ideile, sugestiile altor persoane.

Falsa independenta (negativismul) = a spune „nu” atat atunci cand trebuie cat si atunci cand nu trebuie. Refuza ideile altora chiar daca acestea se dovedesc a fi bune, valoroase.

Activ = persoana se manifesta vehement.

Pasiv = persoana este linistita dar tot nu face ceea ce este rugat.

Independenta implica evaluari autonome si decizii proprii in cunostiinta de cauza.

- Perseverenta, presupune rabdare, tenacitate si minutiozitate.

Capacitatea de a atinge scopurile, de a finaliza activitati, chiar si atunci cand apar dificultati suplimentare. Opusul = delasare. Incapatanare = aspect negativ al vointei.

A dori sa faci, sa obti ceva, chiar si atunci cand conditiile arata ca nu se poate sau atunci cand este indesirabil.

- Curajul = asumarea lucida a riscurilor.

- Calmul- capacitatea de autocontrol mai ales in situatii de incertitudine; a sti sa alegi varianta cea mai eficienta de actiune.

Uitarea este un fenomen normal, necesar in anumite limite. Formele uitarii: totala, partiala, lapsusul.
Legea intensitatii (legea pragurilor) – pragul absolut minim = intensitatea cea mai mica dintr-un stimul care poate determina o senzatie specifica.
Top