Viziunea despre modernitate in europa

Curente politice si politici culturale

Europa (secolele XIX – XX) si modernizarea

Modernizarea - transformari fundamentale in: economie (industrializarea – revolutia industriala); pana atunci societatea era agricola acum se folosesc masinile la scara larga si odata cu ele si energia electrica si astfel este introdusa folosirea unor noi surse de energie precum petrolul.

Aceste activitati industriale sunt in mare masura activitati urbane-> urbanizarea societatii (in Europa rasariteana aceasta este mai lenta).

Industrializarea are loc si in Romania dupa 1900. Revolutia tehno-stiintifica (automatizare- robotizare).

  In politica are loc liberalizarea si democratizarea regimului politic, afirmarea separatiei puterilor in stat, creascand astfel accesul cetatenilor la conducerea societatii (largirea dreptului de vot= vot universal). In domeniul social are loc industrializarea si liberalizarea societatii ce transforma vechea lume ierarhizata, traditioala, inchisa (ordinile medievale) intr-una deschisa, moderna in care diferentele devin minime, se micsoreaza sub toate aspectele : generalizarea invatamantului, accesul la cultura, o lume a concurentei, a intreprinzatorilor=> mobilitatea pe verticala este permisa.

  Lumea urbana tinde sa devina o societate de masa deschisa.

In cultura se extinde instructia scolara (invatamant obligatoriu gratuit, cresterea nivelului de trai). Cultura devine de masa (nu mai conteaza averea), aparitia presei, aparitia cinematografului, radioului.

 

  LIBERALISMUL SI CONSERVATORISMUL

Liberalismul apare in secolele XVII-XVIII. Porneste de la ideea ca omul are drepturi egale (prin nastere): dreptul la viata, libertate, proprietate. Liberalismul este elaborat de iluministii francezi Voltaire, Rousseau dar si englezi John Stuart Mill.

In Romania a avut pronuntate trasaturi nationale sustinand politica „prin noi insine” si fiind protectionist. 1875 s-a infiintat PNL.

 

Conservatorismul s-a nascut ca o critica a revolutiei franceze (1789). A fost o ideologie a moderatiei care nu se opunea progresului, dar sustinea ca modernizarea se poate realiza printr-un reformism lent, progresiv, care sa fie condus de autoritatile politice legitime (monarhia, aristocratia).

Biserica trebuia sa-si pastreze suprematia spirituala.

  Conservatorismul respinge ideea egalitatii si a promovat politica pasilor marunti. 1880 este infiintat partidul conservator.

               

Soacialismul apare ca protest la adresa liberalismului. Afirma ca interesul societatii primeaza in fata interesului individual. Asa numitul socialism stiintific a fost fundamentat de Karl Marx si Friedrich Engels.

Ideile socialiste au patruns si in Romania catre 1900.  1893 a fost infiintat PSDMR (partidul social democrat al muncitorilor din Romania).

 

Curente si politici culturale

In secolul al XIX-lea cultura a devenit o problema de stat -> au fost luate masuri politice pentru sustinerea ei.

Toatele statele europene sustin reducerea analfabetismului si dezvoltarea invatamantului, iar pentru asta este propagata revolutia industriala, urbanizarea si afirmarea statelor nationale. Indeosebi guvernele liberale au sustinut invatamantul (datorita revolutiei industriale se cereau tot mai multi muncitori calificati): s-au modernizat programele scolare, manualele; a crescut numarul elevilor => s-a introdus gratuitatea si obligativitatea invatamantului primar; invatamantul s-a laicizat; s-a dezvoltat si invatamantul secundar. 

Au fost incurajate de catre state constituirea de asociatii culturale, de academii nationale, organizarea de manifestari expozitionale; a crescut preocuparea pentru urbanism: - se construiesc edificii publice (biblioteci, monumente).

Dupa 1918 legislatia scolara a pus accent pe construirea de scoli noi, dezvoltarea invatamantului secundar si superior, s-au inmultit scolile tehnice si de meserii. Politica educationala a fost abordata diferit in statele democratice fata de statele totalitare.

Trasatura a culturii interbelice: protestul fata de uniformizare si tehnicizare, cautarea unor forme artistice noi. Dupa 1945 au crescut alocarile bugetare pentru educatie. A sporit numarul elevilor si absolventilor de scoli medii si superioare, a crescut preocuparea pentru dezvoltarea educatiei permanente (educatie pe tot parcursul vietii).

Cultura s-a democratizat (accesul la cultura a devenit mai facil).

 

 

Tendinte in cultura romaneasca

Prima modernizare in spatiul romanesc a avut loc intre 1821- 1848: promovarea invatamantului in limba romana; apar primele publicatii in limba romana „Curierul romanesc”; trecerea la alfabetul latin; oficializarea alfabetului latin de catre Cuza.

 

Literatura si arta

Dupa 1848 crearea si dezvoltarea statului national a oferit un cadru favorabil culturii. 1864 invatamantul primar obligatoriu si gratuit. 1889 Haret unul dintre cei mai mari ministri ai invatamantului extinde reteaua scolara.  Se infiinteaza universitatile de la Iasi (1860) si Bucuresti (1864). I-a nastere Academia Romana 1879. Progresul cultural s-a realizat pe fondul unor aprinse dezbateri privind calea dezvoltarii si modernizarii.

Dupa 1918 problema cautarii si mentinerii specificului national si o sincronizare cu Occidentul devine o obsesie.

Perioada interbelica a fost cea mai rodnica din punct de vedere cultural. Dupa venirea comunistilor legaturile culturale au fost rupte. 

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Top