Spatiul romanesc intre diplomatie si conflict in evul mediu

Context international

Secolele XIV-XVI spatiul romanesc era amenintat din doua parti: Imperiul Otoman si puterile catolice.

Tara Romaneasca se invecineaza cu Imperiul Otoman care in 1393-1396 a cucerit Bulgaria. Imperiul Otoman avea tendinte expansioniste.

2 puteri crestine: Ungaria si Polonia = catolici. Ambele aveau interese expansioniste (vor sa ajunga la Marea Neagra si Dunare).

Moldova si Transilvania sunt alaturi de puterile crestine (majoritatea aliantelor se faceau in functie de religie – turcii erau considerati pagani).

Datorita disputelor dintre Ungaria si Polonia acestea intarzie sa acorde sprijin tarilor romanesti amenintate de turci.

Rezistenta antiotomana

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”. Romanii au pierdut acest razboi (pierd independenta pe de-o parte, iar pe de alta si-au pastrat fiinta statala si autonomia-> platesc tribut, nu pot face politica externa independenta). La mijlocul secolului al XVI locul Ungariei este preluat de habsburgi.

 

Marii voievozi

Mircea cel Batran (1386-1418).

Tara Romaneasca este prima dintre tarile romane amenintata de Imperiul Otoman. Mircea este primul voievod ce are mari confruntari. Se aliaza cu Moldova (incearca sa constituie un bloc romanesc). Prin Petru Musat se aliaza cu Polonia impotriva Ungariei-> 1395 relatiile cu Sigismund se inbunatatesc.

Luptele cu turcii:

1388 Mircea incorporeaza Dobrogea. 1389 ii ajuta pe sarbi (moare sultanul). 1394 victoria de la Rovine=> Baiazid respins. 1396 Nicropole (cruciada) soldata printr-o infrangere. Primul tratat de alianta antiotoman. Mircea se amesteca in lupte pentru succesiunea la tronul sultanului.

1413 Mohamed I isi elimina fratii si reia ofensiva la Dunare. 1417\1420 turcii cuceresc Dobrogea.

 

Alexandru cel Bun voievod al Moldovei (1418-1420) a manevrat cu abilitate intre Polonia si Ungaria. Respinge primul atac otoman asupra Moldovei (turcii au atacat Chilia si Cetatea Alba).

 

Iancu de Hunedoara (1441-1456) voievod al Transilvaniei, guvernator, regent al Ungariei. Strategie ofensiva in luptele cu Turcii. 1443 Campania cea lunga in Balcani. 1444 participa la Cruciada de la Varna => dezastru. 1456 apararea Belgradului- victoria sa a intarziat patrunderea turcilor cu inca un secol in Europa centrala.

Iancu se imbolnaveste de ciuma dupa lupta si moare.

 

Vlad Tepes (1456-1462) voievod in Tara Romaneasca. Acesta nu mai plateste tribut. Sultanul doreste sa-l prinda pe Tepes la Giurgiu, dar acesta ii ia ostateci pe turci si ii trage in teapa.

1462 sultanul invadeaza Tara Romaneasca, iar Vlad abandonat de boieri, pierde tronul si are loc inscaunarea lui Radu cel Frumos. 1476 revine la tron, dar dupa doua luni este asasinat.

 

Stefan cel Mare (1457-1504) voievod in Moldova, a venit la tron cu sprijinul lui Tepes, indepartandu-l pe Petru Aron prin razboi. Moldova platea tribut turcilor, iar Stefan continua sa plateasca inca 15 ani. Cel mai important domn si cu o domnie foarte indelungata. Nu s-a aflat in conflict cu doua puteri vecine simultan (ceea ce denota faptul ca era un bun diplomat). Moldova devine actor la relatiile internationale.

3 etape ale domniei:

1.Emanciparea de sub dominatia maghiara - se schimba politica externa.

Consolideaza domni; pentru asta plateste tribut turcilor.

Recunoaste suzeranitate Poliniei (1459). Cucereste Chilia 1475 (garnizoana maghiara). Victoria de la Baia 1467 (Baia – prima capitala a Moldovei).

Dupa 1470 au loc marile lupte cu turcii deschise de luptele cu Radu cel Frumos.

2. Etapa marilor lupte cu turcii

10 ianuarie 1475 – expeditia otomana de la Vaslui, Stefan ii infrange (iarna) cu oastea cea mica si oastea cea mare. 1476-lupta de la Razboieni, Stefan este infrant (oastea cea mica).

1484 Chilia, Cetatea Alba cucerite de Otomani. 1485 la Colomea ingenuncheaza Polonia, in speranta obtinerii unui sprijin impotriva turcilor. 1485-1486 accepta plata tributului in urma altor batalii (sprijinul Poloniei nu a fost suficient, Moldova ramasese fara resurse, iar Stefan aproape isi pierduse viata intr-o batalie).

3. Etapa emanciparii de sub suzeranitatea Poloniei

1497 victoria de la Codrii Cosminului impotriva lui Ioan Albert- tratat de pace.

1550 Imperiul Otoman ajunge la apogeu. 1521 turcii cuceresc Belgradul, au asediat Viena, au transformat Ungaria in pasalac (1541 inclusiv Transilvania-> principat otoman sub suzeranitatea Otomana). Agravarea dominatiei otomane in spatiul romanesc catre mijlocul secolului al XVI-lea (tributul se mareste, produse agricole, lemn, cai-monopol comercial).

Sfarsitul secolului al XVII marea ridicare la lupta (antiotomana)- participa si celelalte tarii romanesti.

 

Mihai Viteazul (1593-1601)

Agravarea dominatiei otomane (fara precedent). Razboiul dus de Liga Sfanta impotriva turcilor la care adera si Mihai (Polonia nu a aderat la Liga).

Lupta antiotomana – 1594 rascoala antiotomana. Trupe de ieniceri il supravegheau pe Mihai ca sa nu se revolte impotriva turcilor. Sunt atacate cetatile de la Dunare => a determinat reactia Imperiului Otoman => Mihai incheie un tratat cu Sigismund Bathory.

23 august 1595 Batalia de la Calugareni= victorie (dar nu a castigat razboiul). Mihai este obligat sa se retraga pentru ca era depasit numeric (Bucurestiul si Targovistea cucerite). Mihai se retrage pe Dambovita si asteapta sprijinul lui Sigismund Bathory care desi tarziu, vine. Turcii sunt alungati peste Dunare dupa 5 zile de lupta.

Ofensiva otomana spre Ungaria este reluata => Mihai obligat sa-si reconsidere politica externa pentru a obtine un sprijin consistent din partea habsburgilor-> tratat cu habsburgii pentru trupe (sprijin) pentru a relua lupta antiotomana.

Mihai incheie pace cu turcii (era doar un ragaz) pace avantajoasa: se reducea tributul. Se recunostea domnia pe viata a lui Mihai.

1598-1599 in Transilvania si Moldova situatia se modifica (ies din coalitia antiotomana). Ieremia Movila ameninta tronul lui Mihai. Toamna 1599 Mihai intra in Transilvania. 1 noiembrie Mihai intra in Alba-Iulia. Mai 1600 supune Moldova. Se intituleaza domn a celor 3 tari romanesti. Actul unificator al lui Mihai s-a prabusit pentru ca a avut numerosi si puternici opozanti. Septembrie 1600 s-au rasculat nobilii maghiari din Transilvania (sprijiniti de Gheorghe Basta, general imperial al habsburgilo, s-au rasculat si impotriva habsburgilor si astfel sunt periclitate si interesele lor) -> Mihai pierde Transilvania, iar movilestii si polonezii patrund in Moldova apoi in Tara Romaneasca.

Mihai si-a reunit fortele cu habsburgii, impotriva lui Sigismund obtinand victoria de la Goraslau (Rudolf il impaca pe Mihai cu Basta).

Mihai este asasinat la Campia Turzii din ordinul lui Basta.

 

Tarile Romane ca miza a problemei orientale

Problema mostenirii Imperiului Otoman. Dupa al doilea asediu esuat al Vienei, problema romaneasca o componenta a celei orientale.

Regimul fanariot este o consecinta a debutului problemei orientale (perioada cea mai grea). Principatele aproape transformate in pasalac (Principatele erau teatru de razboi => pierderi financiare, pierderi teritoriale, decadere economica). S-a pierdut Transilvania, Austria incorporeaza Banatul (1718 pacea de la Passarowitz) si Oltenia (1738 pacea de la Passarowitz, apoi a fost returnata).

Bucovina (cetatea austriei) 1775 – Conventia de la Constantinopol. Basarabia 1812 pacea de la Bucuresti in urma unui razboi ruso-turc.

In aceasta perioda de timp (fanariota) Principatele Romane sunt lipsite de drepturi proprii de politica . 1822 s-a revenit la domeniile pamantene.

Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Abdicarea lui Carol si preluarea puterii de catre Antonescu=> apropierea de Germania se finalizeaza. Noiembrie, Romania adera la Pactul Tripartit.  22 iunie 1941 Romania a intrat in razboiul antisovietic (Romania si Germania ataca URSS) => 3 ani politica externa alturi de Germania (impotriva aliatilor URSS, Anglia, Franta, SUA).
Top