Statul roman de la proiect politic la romania mare

Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.  

In Transilvania lipsea nobilimea romaneasca.  

Obiectivele:

Modificarea statutului  politico-juridic internationale. Au incercat sa inernationalizeze problemele principatelor=> propun drept solutie crearea unui stat tampon intre Turcia si Rusia. Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, stabilirea granitei pe talvegul Dunarii. Reorganizarea formei de guvernamant din monarhie constitutionala avand drept scop micsorarea / limitarea puterii domnului. Modernizarea societatii: liberalizarea comertului.

Secolul al XVIII-lea Transilvania – miscare in fruntea carora se afla clerul: obietiv- emanciparea romanilor, egalitatea in drepturi si posibilitatea de a fi reprezentati. 1821 moment important, miscarea lui Tudor Vladimirescu. Obiectiv – solidariza intreaga societate romaneasca. Consecinta: s-a revenit la domniile pamantene.

In timpul revolutiei au fost elaborate documente precum : „Cuceririle norodului romanesc”  care sustine principiul suzeranitatii poporului, desfiintarea privilegiilor boieresti, impozit unic, desfiintarea vamilor interne, infiintarea unei armate, dezvoltarea invatamantului.

Se revine la domeniile pamantene, boierimea noua (mai educata – studii in strainatate si in tema cu contextul international). Se redacteaza proiecte constitutionale.

Constitutia Carvunarilor – reprezinta viziunea micii boierimi: drepturi si libertati cetatenesti, egalitatea in fata legii, libertatea comertului, monarhie constitutionala marginita (limitata) – forma de guvern.

1838 Ion Campineanu proiecte: „Act de unire si independenta”, „Osabitul Act de Numire al Suveranului romanilor”. A functionat o serie de societati secrete revolutionare. 1843 „Fratia” a avut rol important in pregatirea Revolutiei de la 1848.

Regulamentele organice acte ce contribuie la organizarea statului romanesc. Regulamentele au fost introduse pe baza Tratatului de la Adrianopol. Sunt primele acte cu caracter constitutional. Este actul de nastere al parlamentarismului romanesc => au instituit Adunari obsteti alese, aceste adunari aveau rol legislativ. Regulamentele introduc bugetul si reorganizeaza justitia.

Proiectul pasoptist

Programele sunt opera intelectualilor veniti din Occident- sustineau modernizarea institutiilor statale.

Obiective: politice, economice si sociale, nationale.

- Politice: modernizarea structurilor politice, regimuri reprezentative si constitutionale, drepturi si libertati.

- Economice si sociale: desfiintarea privilegiilor, a iobagiei; improprietarirea taranilor.

- Nationale: se doreste autodeterminarea (unirea Moldovei cu Tara Romaneasca).

 

Revolutia a fost infranta.

 

-Constituirea si consolidarea statului roman modern-  

Dupa 1848 obiectivul principal este unirea principatelor. Unirea principatelor a avut loc in timpul domniei lui Cuza.

Autonomia principatelor este restransa prin Conventia de la Balta-Liman. Domnii sunt uniti anterior domnii erau alesi. Miscarea pentru unire este activa in strainatate.

Paris, Bruxelles- publicatii romanesti semnificative pentru sustinerea cauzelor romanilor.

Marile puteri doresc stabilizarea zonei dintre rusi si turci=>stat tampon dintre cele doua Principate – idee sustinuta de Franta la Congresul de Pace 1856. Aici se decide consultarea romanilor care in 1957 isi exprima acordul in privinta unirii (Revolutiile Adunarilor ad-hoc).  

  Conventia de la Paris 1858 care a satisfacut doar partial dorintele romanilor, a servit drept constitutie Principatelor: lupta pentru unire ajunge spre final. S-a realizat astfel un stat hibrid – nici unire nici dezbinare – Principatele unite ale Moldovei si Tarii Romanesti. Aceasta unire partiala a deschis calea unirii in Tara Romaneasca si in Moldova a aceluiasi domn.

 

  • Domnia lui Cuza
  • Profunde innoiri
  • Unificare deplina
  • Unificare interna: serviciile vamale si telegrafice, minister unic, legatiile (ambasade) unificate. Se fac si eforturi diplomatice.

 

1861 Marile Puteri au recunoscut unificarea deplina. 22 ianuarie 1862 se formeaza Guvern unic. 24 ianuarie 1862 prima adunare unica = apare numele de Romania in documentele oficiale.

Reforme modernizatoare pe cale constitutionala. Secularizarea averilor manastiresti (pamant) 25 % suprafata arabila.

1864 lovitura de stat de catre Cuza.  Se instituie domina autoritara (consacrata de un nou act constitutional, statul dezvoltator al Conventiei de la Paris).

Adunarea electiva se transforma intr-un Parlament bicameral. Ani 64 - 66 reforma agrara. Este desfiintata clacasia. Taranii nu puteau instraina pamantul timp de 30 de ani.

Reforme – legea invatamantului in 64 (invatamantul primar devenea obligatoriu si gratuit). Sunt adoptate codul civil si penal. 1866 abdicarea lui Cuza. Monstruoasa coalitie: liberali si conservatori.

 

Domnia lui Carol

Perioada dificila. 1866 doua evenimente importante in consolidarea statului: 1. Venirea pe tron a lui Carol (10 mai 1866). 2. Adoptarea constitutiei 1 iunie 1866. Obtinerea independentei – obiectivul intregii clase politice romanesti, inclusiv a lui Carol. Conservatorii  o doreau pe cale pasnica pe cand liberalii erau deschisi si la ideea obtinerii acesteia prin forta (razboi).

O foarte buna ocazie s-a ivit odata cu criza orientala ( se pune problema impartirii Imperiului otoman).

1875 rascoala otomana urmata de o reprimare din partea turcilor care determina implicarea Rusiei din motive religioase. Romania neutra, demersuri esuate pentru obtinerea independentei. Romania incearca o alianta cu Rusia, insa aceasta esueaza. Rusia nu a acceptat alianta pentru ca Romania nu era stat independent, dar semneaza o conventie pentru tranzitarea trupelor ruse prin teritoriul romanesc.

 

Rusia declara razboi Turciei.

Conventia romano-rusa mentinerea si apararea integritatii teritoriale a Romaniei.

Tratatul de la San-Stefano recunostea independenta Romaniei, iar Rusia da Romaniei Dobrogea si a luat cele 3 judete atingand astfel linia Dunarii.

Puterile europene nu vedeau cu ochi buni cresterea influentei Rusiei, si nu recunosc tratatul de la San- Stefano. Congresul de la Berlin (1878) este recunoscut conditionat, independenta recunoaste schimbul de teritorii.

1881 Romania este declarata republica.

 

Modernizarea tarii :

Favorizata de obtinerea independentei, legi de incurajare a industriei, banca nationala infiintata, legea minelor, legi pentru dezvoltarea invatamantului, legea pentru organizarea armatei. 

Politica externa: 1883 aderarea Romaniei la Puterile Centrale (tripla alianta) => garantii de securitate. Importanta aderarii Romaniei: aceasta se simte amenintata de Rusia. Dupa 1910 Romania se indeparteaza de Puterile Centrale.

1914 romania se declara neutra. 4 august Romania intra in razboi alaturi de Antanta. Prin alianta se recunostea dreptul Romaniei asupra teritoriilor din Austro-Ungaria.

 

Constituirea Romaniei Mari

Romania in timpul razboiului mondial.

2 ani Romania e neutra din 1914 pana in 1916.

Campania din 1916 a insemnat eliberarea (atacarea Transilvaniei si apararea in sud) unui teritoriu din Transilvania, dar atacul a fost oprit =>retragerea+ la Turtucaia ( malul drept al Dunarii) soldata intr-o infrangere => Romania putea fi prinsa intr-un cleste (la sud trupele germane la nord trupele turce, Bucurestiul era ocupat).

Armata si institutiilor mutate in Moldova la Iasi care devine capitala pentru un scurt timp. Germania dorea sa scoata Romania din razboi. 1917 Marile Batalii de la Maresti, Marasesti, Oituz=> Germania esueaza in a scoate Romania din razboi (Romania a rezistat).

Sfarsitul anului 1917 primavara anului 1918 iese Rusia din razboi dupa un armistitiu=> pace ruso-sovietico-germana (Lenin avea probleme interne) astfel Romania ramane dingura pe front, izolata. Pace incheiata la Bucuresti, „Pacea punica” = extrem de dura – Dobrogea pierduta, iar economia pusa la dispozitia Germaniei.

Octombrie 1918 Romania intra din nou in razboi cu cateva zile inainte de sfarsitul razboiului.

 

  Marea unire

Rezultatul luptei romanilor in razboi dar si lupta nationala a celor aflati sub stapanire. Factori favorabili: Imperiul Austro-Ungar, se recunoaste dreptul popoarelor la autodeterminare.  Proclamarea autonomiei romanilor in raport cu puterea dominanta. Dinspre independenta  spre unire cu Romania. Prima care face acest pas este Basarabia. Congresul ostasilor de la Chisinau => autonomia.

Sfatul tarii: autonomia republicii democratice moldovenesti (in centrul republicii federate ruse). Puterea de la Chisinau amenintata de rusii din Moldova. Astfel Moldova sustine sprijinul Guvernului Roman, sprijin ce soseste => rusii rup relatiile.

24 ianuarie Sfatul Tarii proclama independenta Moldovei.

 

Unirea cu Romania

Bucovina – parte a imperiului Austro-Ungar care este gata sa se prabuseasca.

Asupra Bucovinei – ucrainieii incep sa aiba pretentii. Romanii din Bucovina se pronunta pentru autonomie. 14 (27) octombrie Adunarea Constituanta => s-a decis unirea Bucovinei cu celelalte provincii romanesti din Imperiu intr-un stat national.

Pericolul anexarii Bucovinei la Ucraina.  Bucovinenii solicita sprijinul armatei romane care nu intarzie sa apara -> congresul general al Romaniei 15/ 28 noiembrie unirea Bucovinei cu Romania.

 

Transilvania – 1918 intensificarea miscarii nationale. Adoptarea declaratiei de la Oradea (de autodeterminare).

30 noiembrie s-a infiintat consiliul national roman central (CNRC) avand 12 membri. Consilii romanesti locale si garzi=> incep sa introduca administratia romaneasca.

Ungurii doreau sa mentina Transilvania in structurile maghiare.  Tratative intre CNRC si reprezentantii maghiari esueaza => adunarea de la Alba-Iulia unde romanii aveau ocazia de a decide = unirea insotita de ideea unui vast program de reforme cu scopul modernizarii. 29 decembrie 1918- primul parlament al Romaniei Mari ratifica Unirea.

Semnificatia unirii: Romania stat de marime medie cu un potential crescut (economic, teritorial, demografic). Noua configuratie teritoriala recunoscuta pe plan international.  

Rolul statului: noile roluri ale statului in secolul al XX-lea in raport cu societatea si undivizii a crescut.  Statul isi asuma functii noi si le extinde pe cele vechi. Exemplu: invatamantul este o functie  a statului, iar statul isi asuma sarcina dezvoltarii invatamantului ( infiintarea de scoli, scoala primara obligatorie si gratuita), este abandonat neamestecul (laissez faireul).

Dupa 1918 statele democratice:

a. Isi amplifica functiile in sfera economica (statele amplifica functiile in sfera democratica).

Amplificarea determinata de nevoia de recuperare a distrugerilor provocate de razboi, de depasirea crizei din 1928-1933.

Modalitati de interventie: reconversia economiei la conventia de pace pentru incheierea unor contracte si initierea unor ample lucrari de dezvoltare a infrastructurii, a aparut astfel o noua conceptie despre stat numit statul providenta.  

b. Intervin activ in domeniul politicienilor: primul stat care introduce prin constitutie o serie de drepturi sociale ; in Franta, Anglia se introduc alocatii de stat pentru familie (ajutor de stat); Anglia ampla politica de construire de locuinta.

Regimurile totalitare au schimbat radical raportul dintre stat si societate impunand dominatia si controlul statului asupra cetatenilor.

 

Dupa 1945 regimurile comuniste se extind in Europa Rasariteana. Acestea ofereau statului, noi mijloace de dominatie si control a vietii sociale ale cetatenilor „ ceea ce e bine pentru stat e bine si pentru cetateni”. Europa de vest evolueaza in doua directii:

- Evolutia statului „Bunastarii” – stat caracterizat prin implicarea in protectia si serviciile sociale ale statului.

- Depasirea piedicilor impuse de cadrul statului national.

 

Situatia Romaniei dupa 1918 statul roman se afla in fata unor situatii noi care impun:

1. Crearea unui cadru de dezvoltare unitar. Sunt adoptate o serie de legi si masuri de unificare. Exemplu: legea administrativa 1925 (impartirea in judete, comune urbane), legile invatamantului, legea judecatoreasca.

2. Refacerea si sustinerea economiei. Masuri in domeniul financiar; legi de unificare- unificarea monetara , reforma financiara (stabilea modelul de impozitare), reforma agrara (si masura sociala)=> au fost improprietarite  1,4 milioane familii de tarani, s-au elaborat planuri si masuri de valorificare a bogatiilor tarii pentru refacerea industriei (1919 productia industriala a Romaniei 25 %  din cat se produce inainte de razboi ).

3. Continuarea politicii de protectie sociala. Primele masuri sunt luate inca de la inceputul secolului al XIX-lea. Dupa 1918 statul se implica in organizarea serviciilor de asistenta sociala. Infiinteaza ministerul muncii, sanatatii si ocrotirii sociale. Se reglementeaza unitar asigurarile sociale. 1929 s-a infiintat scoala de asistenta sociala  „Principesa Ileana” (sora lui Carol al II-lea).

 

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Abdicarea lui Carol si preluarea puterii de catre Antonescu=> apropierea de Germania se finalizeaza. Noiembrie, Romania adera la Pactul Tripartit.  22 iunie 1941 Romania a intrat in razboiul antisovietic (Romania si Germania ataca URSS) => 3 ani politica externa alturi de Germania (impotriva aliatilor URSS, Anglia, Franta, SUA).
Top