Statul si politica

Autonomii locale si institutii centrale, secolele IX-XVII

De la obstea sateasca la cnezate si voievodate. Dupa retragerea aureliana statul inceteaza sa existe la daco-romani. 

Daco-romanii apoi proto-romanii sunt organizati in obsti-satesti (comunitati satesti organizatii socio-economici)= comunitate sociala care reglementeaza viata economica.

Mult timp izvoarele nu mentioneaza decat diferite populatii migratoare, autonomiile romanesti fiind mentionate atunci cand incep sa se cristalizeze: obstea sateasca-> uniuni de obsti-> cnezate si voievodate.

 

Cnezi si voievozi

Proprietate comuna coexista cu loturile exploatate individual de fiecare familie.

Titlul de voievod – functie militara. Cneazul – functie politica.

 

- Formatiuni prestatale (formatiuni politice incipiente) secolele IX-XIII   -

Autonomii locale-dependente de anumite centre de putere = „imperiile” stepelor (efemere); state medievale vecine, puternice ( Imperiul Bizantin, Regatul Maghiar).  

Autonomii locale.

In Transilvania, spre sfarsitul secolului al IX-lea – voievodate „Gesta Hungaronum” mentiona voievodatele lui Menomorut (Transilvania- Crisana), Glad, Gelu (centrul Transilvaniei).

Legenda Sfantului Gerard mentioneaza alti conducatori locali: Ahtum, Gyla.

Cucerirea maghiara secolele XI-XIII a impiedicat evolutia acestor formatiuni spre un stat medieval independent.  Secolul al X-lea Dobrogea avea doi conducatori locali: Jupan Dimitrie, Gheorghe.

In secolul al XI Ana Comnena, fiica unui imparat Bizantin mentiona alti conducatori:Tatos, Seslav si Satza.

Izvorul maghiar „Diploma cavalerilor Ioaniti” 1247 mentioneaza tendintele expansioniste ale Ungariei. 1241 maghiarii incearca sa opreasca navalirea tatarilor (isi propun sa apere crestinatatea ).

Tara Severinului : voievodatele lui Litovoi in valea Jiului si Seneslau in valea Argesului, Ioan in campia Olteniei (intre Jiu si Olt) Farcas mai la nord.

In Moldova exista de asemenea centre politice, cente de putere, a caror constituire este mentionata de exemplu de un document papal care vorbeste despre „puternicii acelor locuri” 1332.

In Balcani (la sud de Dunare) vlahii isi constituie un stat in urma rascoalei antibizantine. Cu timpul acest stat se bulgarizeaza ( elementul romanesc este inlocuit de locuitori bulgari).

 

Constituirea statelor medievale

Transilvania- nu se constituie un stat romanesc, devine voievodat supus coroanei maghiare. Voivodatul Transilvaniei autonom fiind vascal regelui maghiar.

Alte institutii precum comitatele se impun.

Pentru a-si consolida stapanirea sunt colonizati teutonii, secuii si sasii prin care are loc consolidarea, dezvoltarea economica si apararea frontierelor. Se bucura de autonomie ( sunt organizati in scaune secuiesti ). 1150-1200 sunt colonizati sasi (nemti din Flandra, Saxonia, valea Rinului) pentru a contribui la dezvoltarea economica (mineri, mestesugari).

Pentru o scurta durata de timp sunt colonizati teutonii (militari calugari care impun si apara spatiul de incursiunile cumanice).  Cand doreau sa-si extinda puterea dincolo de Carpati, regalitatea maghiara s-a infuriat si i-a alungat (1225).

Tarile romanesti au rezistat pe marginea Transilvaniei pana la 1300 cand se desfiinteaza autonomiile romanesti din regiunile de margine rezultand astfel strecurarea unor romanii spre Tarile Romane sau Moldova, contribuind la formarea acestora.

Descalecatul in Moldova este foarte clar. Termenul folosit de cronicarii nostri medievali, atunci cand se refera la intemeierea de tara extracarpatica.

In Maramures au existat conducatori romani ce doreau sa se impuna impotriva dominatiei maghiare, dar fiind coplesiti au trait muntii si au infiintat alte domnii.

 

Tara Romaneasca

 

1. Intemeierea tarii presupune mai multe etape. Incercarea voivodului Lotovoi (1277) de a respinge suzeranitatea maghiara.  Litovoi era un conducator local.

2. Descalecatul lui Negru Voda (1290)

Invaluit in legenda- consemnat la 1600 in cronicile de la Campulung.

S-a asezat la Campulung care devine prima resedinta a Tarii Romanesti.  Transfer demografic dinspre Fagaras spre Campulung.

3. Domnia lui Basarab I „Intemeietorul”  1310- 1352

Unificarea teritoriala si afirmarea idependentei fata de regalitatea maghiara.

1330 batalia de la Posada. Sub urmasii lui Basarab proaspatul stat se consolideaza; Nicolae Alexandru, fiul lui Basarab: se intituleaza domn autocrat (de sine statator), intemeiaza Mitropolia Ortodoxa de la Curtea de Arges afirmandu-se astfel indedendenta religioasa.

1367 Vladislav Vlaicu- urmasul lui Nicolae Alexandru, primul domn care bate moneda: s-a recunoscut vasal al regelui Ungariei, primeste in schimb doua stapaniri.

 

Moldova

Inceput de cristalizare statala. Intemeierea Moldovei este legata de doua descalecate.

1. Descalecatul lui Dragos 1350 – conduce o marca (un teritoriu) de aparare in Nordul Moldovei, vasala Ungariei, voievod maramuresean. Il ajuta pe Ludovic de Anjou sa organizeze o unitate de aparare impotriva tatarilor.

2. Descalecatul lui Bogdan 1359 de origine maramuresean se opune coroanei maghiare. Profita de o rascoala impotriva urmasilor lui Dragos. Infruntari intre Bogdan I si armata lui Ludovic de Anjou ( amintite in cronica lui Ioan de Tarnave- secretarul regelui maghiar). De numele lui Bogdan este legat inceputul istoriei Moldovei independente.

Tara se consolideaza in timpul lui Petru Musat (1377- 1392). El pune bazele Mitropoliei Moldovei, inaugureaza o politica externa ce va dura in istoria Moldovei mai bine de un secol, se recunoaste vasal al Ungariei, apropierea dintre Moldova si Polonia=> cu scopul de a se apara de tendintele expansioniste ale Ungariei.

Roman I 1392-1394 primul care se intituleaza domn de la Munte pana la Mare= desavarsirea teritoriala a Moldovei (Nistru, Dunare, Marea Neagra).

 

Dobrogea  

1230 nucleul statului Dobrogea il constituie Tara Carvunei (intre Mangalia si Varna).

Balica 1350 urmasul lui Balica este Dobrotici 1354-1386 a primit titlul de despot  de catre imparatii bizantini. Dobrotici era considerat unificatorul formatiunilor dintre Dunare si Mare.

Il urmeaza Ivanco. El bate moneda proprie – afirma independenta fata de Bizant. Pe la 1388 acesta dispare, iar de atunci Dobrogea este incorporata Tarii Romanesti in conditiile in care Turcii se apropiau de Dunare.

 

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Top