Consecinte internationale ale cedarii

Abdicarea lui Carol si preluarea puterii de catre Antonescu=> apropierea de Germania se finalizeaza. Noiembrie, Romania adera la Pactul Tripartit.  22 iunie 1941 Romania a intrat in razboiul antisovietic (Romania si Germania ataca URSS) => 3 ani politica externa alturi de Germania (impotriva aliatilor URSS, Anglia, Franta, SUA).

Februarie 1943 Germania si implicit Romania aveau sa piarda razboiul, se cauta solutii pentru iesirea din Razboiul antisovietic.

1944 lucrurile se precipita – trupele sovietice patrund in Romania (pericolul ocuparii Romaniei). Astfel s-a conturat ideea inlaturarii lui Antonescu de la putere. 23 august 1944 Antonescu a fost arestat, Romania a iesit din razboiul antisovietic si s-a alaturat Coalitiei Natiunilor Unite. 1944 Romania a facut eforturi pentru a atenua urmarile participarii noastre la razboiul antisovietic.

12 septembrie 1944 Romania a semnat conventia de Armistitiu cu Natiunile Unite, multe din prevederile ei fiind retinute in Tratatul de pace semnat la Paris 10 februarie 1947.

Prevederile tratatului de pace: Romaniei nu i se recunoaste cobeligeranta alaturi de Natiunile Unite; granita cu sovieticii ramanea cea stabilita in iunie 1940 (fara Basarabia si Bucovina); dictatul de la Viena a fost insa anulat. 

Romania trebuia sa plateasca URSS-ului o despagubire de razboi de 300 milioane dolari; pe teritoriul romanesc continuau sa stationeze trupele sovietice; sfarsitul razboiului si intelegerile dintre Marile Puteri si intrarea Romaniei sub  hegemonie sovietica. 

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Top