Romania in relatiile internationale pana la instaurarea regimului comunist

Recunoasterea internationala a Marii Uniri=> 1919- 1920 conferinta de pace de la Paris prin tratatele semnate cu invinsii.

Tratatul de la Saint Germanin cu Austria recunoastea unirea cu Bucovina. Tratatul de la Neuilly cu Bulgaria mentinea integritatea teritoriala a Cadrilaterul. 4 iunie 1920 Tratatul de la Trianon cu Ungaria => unirea Transilvaniei cu Romania. 28 octombrie 1925 Tratatul de la Paris recunostea unirea Basarabiei cu Romania de catre Anglia, Franta, Italia, Japonia.

Bratianu a reuzat sa semneze tratatul minoritatilor si pacea cu Austria.

Romania are relatii bune cu Polonia, Cehoslovacia, Iugoslavia si mai putin bune cu Bulgaria si Ungaria, URSS.

Recunoasterea Marii Uniri (tratatul de la Saint Germain si cel de la Paris)

Obiective: mentinerea Romaniei Mari; realizarea colaborarii cu toate statele ( mai ales a imbunatatirii cu URSS si alte astfel de state); respingerea revizionismului.

Actiunile Romaniei in vederea atingerii acestor obiective:

Crearea unor aliante regionale:

- Mica Intelegere 1921 (Mica Antanta) formata din Romania, Cehoslovacia si Iugoslavia. Alianta devensiva = descurajarea revizionismului maghiar si bulgar.

- 1934 Intelegerea Balcanica Romania, Grecia, Iugoslovacia, Turcia, pentru respectarea frontierelor in Balcani.

- Romania semnatara, initiatoare ale unor documente menite sa apere pacea. Pactul Brian Kellogg.

- Conventia de definire a agresiunii, 1923 Londra = text elaborat de Nicolae Titulescu.

- Conferinta pentru dezarmare de la Geneva 1923-1935= a esuat din cauza lui Hitler si a revizionistilor (care doreau egalitate in a se arma).

- Nicolae Titulescu ales de doua ori presedinte a Adunarilor Generale.

Relatiile Romaniei cu URSS o problema importanta. Romania nu mai avusese relatii diplomatice cu URSS de 16 ani, pentru nu au recunoscut Unirea Basarabiei cu Romania si din acest motiv sovieticii au refuzat orice contact.

 

Tratativele pentru reluarea relatiilor au esuat. In 1934 relatiile sunt reluate. Prin eforturile lui 
Titulescu s-a ajuns la redactarea unui protocol 1936 (alaturi de ministrul de interne sovietic, Litvinov) in vederea semnarii unui pact de neagresiune.  Pactul nu a fost finalizat (nu s-a semnat).

 

23 august 1939 URSS si Germania semnau pactul Ribbentrop Molotov ce incadra Basarabia in sfera de influenta sovietica. Protocol secret (URSS si Germania) isi delimitau sferele de influenta in Europa Rasariteana.

Politica Romaniei externe nu avea sa-si atinga scopul =  Romania Mare s-a prabusit pentru ca in  fata  revizionismului german Marea Britanie si Franta au adoptat o politica de conciliere de intelegere ce ia permis lui Hitler sa incalce tratatele de pace, iar Societatea Natiunilor a fost ineficienta, iar Romania sa devina inoperabila. 

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Top