Rezolvarea de probleme

O bresa ori lacuna in procesul de cunoastere reprezinta o problema, iar pentru a depasirea acestei probleme repertoriul de raspunsuri (solutii) al subiectului este insuficient.

Orice problema presupune 3 elemente: starea initiala (datele de la care se porneste; ceea ce se stie deja); starea finala (finalitatea sau rezultatul); operatiile, mijloacele, strategiile utilizate pentru a ajunge de la starea initiala la starea finala.

Modalitati de rezolavare: probleme – slab definite (elementele problemei sunt vagi); bine definite (elementele problemei sunt bine definite).

 

Strategii de rezolvare

a.Strategia algoritmica: se realizeaza operatii intr-o anumita succesiune; exista reguli ce trebuiesc respectate obligatoriu; solutia este unica; se folosesc la problemele bine definite;gandirea este de tip reproductiv.

b.Strategia euristica – procedee de lucru flexibile; se preteaza la probleme slab definite; pot exista mai multe solutii; metoda principala se numeste incercare – eroare – incercare; gandirea este reproductiva si creativa si se combina cu imaginatia; conduc la invetii, descoperiri.

Uitarea este un fenomen normal, necesar in anumite limite. Formele uitarii: totala, partiala, lapsusul.
Legea intensitatii (legea pragurilor) – pragul absolut minim = intensitatea cea mai mica dintr-un stimul care poate determina o senzatie specifica.
Top