Represiune si disidenta

Securitatea infiintata in 1948 ( formata din militari sovietici) era instrumentul represiunii. Dusmanii poporului: membri marcanti ai partidelor istorice ( exemple: Iuliu Maniu, Gheorghe Bratianu, oameni de cultura, slujitori ai bisericii, dar nu foarte multi, pentru ca multi dintre ei erau securisti). Biserica greco-catolica desfiintata=> asimilata in cadrul celei ortodoxe.

Toata tara impanzita de un Gulag. Inchisori: Sighet, Pitesti, Ramnicu-Sarat. Santiere: canalul Dunare-Marea Neagra. Deportari in Baragan. 

1964 s-a terminat cu detinutii politici din Romania, dar nu au avut libertate totala. Represiunea va continua si in timpul lui Ceausescu. Mijloc de represiune: spitalul de psihiatrie.

 

Represiune

Rezistenta armata a grupurilor din munti (membri de partid, liberali, taranisti fug in munti pentru a se opune comunismului).  Au resistat pana pe la mijlocul anilor 50- cei care au fost prinsi au fost lichidati.

 

Rezistenta taranilor fata de colectivizare

Colectivizarea s-a facut cu forta, 80 000 tarani s-au opus colectivizarii, 30 000 judecati in procese publice. Revoltele muncitoresti: greva minerilor din valea Jiului 1977 revendicari economico-sociale. 15 noiembrie 1978 la Brasov (greva muncitorilor) refuzul de a intra la lucru; mai mult de 300 de persoane arestate, 88 de persoane deportate.

 

Disidenta

Disidenta destul de firava dar si tarzie. Situarea pe o alta pozitie decat cea oficiala. Dupa 1975 disidentii din Romania tot sperau in liberalizarea structurilor existente. Cereau mai multe drepturi si libertati; exemplu: Paul Goma (miscare de solidaritate cu disidentii din Cehoslovacia). Gheorghe Calciu Dumitrescu, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Gheorghe Ursu au criticat comunismul.

Disidenta foarte tarzie in randul partidelor; exemplu: Cosntantin Parvulescu l-a criticat pe Ceausescu. Scrisoarea celor 6 trimisa Europei libere critica politica lui Ceausescu. 

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Top