Relatiile diplomatice ale Romaniei in ultima parte a regimului lui Ceausescu

1975 la Helsinki s-a desfasurat Conferinta pentru securitate si cooperare, s-a incheiat cu semnarea unor documente.

Actul final consemna angajamentul semnatarilor de a respecta drepturile omului. Lumea Occidentala sesizeaza modul in care drepturile omului erau incalcate in Romania.

Regimul capata tot mai multe accente staliniste, incepe sa se degradeze tot mai evident nivelul de trai => relatiile internationale ale Romaniei se restrang (Romania devine tot mai izolata pe plan international spre sfarsitul regimului, de catre statele Occidentale).

SUA discuta despre retragerea Clauzei, iar Ceausescu a renuntat la ea. Romania mai avea relatii doar cu tarile arabe si lumea a treia.

Dupa venirea lui Gorbaciov (1985) Ceausescu a incetat sa mai fie preferatul Occidentului. Politica de destindere promovata de Perestroik.

Devine o problema a Moscovei si statelor vecine.

Intr-o vizita in Romania, Gorbaciov a vorbit despre necesitatea unor reforme. Faptul ca Ceausescu nu a inteles ceea ce Gorbaciov a zis, a determinat prabusirea regimului. 

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Top