Regimul totalitar in Romania

1. Regimul Dej din 1948 pana in 1953 (moartea lui Stalin)=> stalinizarea Romaniei (preluarea modelului sovietic-stalinist in toate domeniile de activitate).

Din punct de vedere politic a insemnat crearea partidului unic. PCR+PSD= PMR. 1966 se revine la denumirea PCR. Isi creeaza organisme de control si represiune.

1948 este infiintata securitatea (vechea siguranta inlocuita).  1949 militia inlocuia vechea jandarmerie.

Din punct de vedere juridic adoptarea constitutiei din 1952 si 1948. Republica populara romana este rezultatul luptei rusilor cu fascistii.

Din punct de vedere economic, centralizare si planificare a economiei, desfiintarea proprietatii private, industrializarea dupa modelul sovietic.

Iunie 1948 legea nationalizarii, martie 1949 incep colectivizarile. „Transformarea socialista a agriculturii”, sunt infiintate GAC-uri (gospodarii agricole colective) si GAS-uri (gospodarii agricole de stat). Colectivizarea s-a facut pana in 1962 => 90 % din pamantul arabil in mainile CAP-ului.

1951 adoptat planul cincial (dupa modelul sovietic).

Din punct de vedere cultural: preluarea culturii ruse, limba rusa obligatorie.

Spre sfarsitul anilor 50 inceputul anilor 60 marcheaza primul pas al destalinizarii si indepartarii de URSS (murise Stalin in 1953). Limba rusa n-a mai fost obligatorie. 1958 retragerea trupelor sovietice (se producea inca un val de represiune). 1965 moare Dej. 

 

2. Regimul national comunist al lui Nicolae Ceausescu.

Ceausescu era un apropiat al lui Dej.  1965 regimul lui Ceausescu.

1965- 1971 continuare a liberalizarii. Ceausescu dorea sa-si contureze o imagine cat mai buna.

In plan economic luate masuri  care permiteau existenta unor magazine in sistemul de semiproprietate.

In plan politic au fost reabilitati Lucretiu Patrascanu si alti fosti lideri condamnati in timpul lui Dej. Are loc o liberalizare si in plan cultural (punerea in  valoare a culturii romanesti, abandonarea dogmelor realismului socialist – cel putin pe moment- scaderea importantei anarxismului, renuntarea la limba rusa).

Prima jumatate a anului 1971 traiul in general s-a schimbat in bine( se imbunatateste= pe plan economic s-au infiintat societati mixte cu capital strain). S-au amplificat schimburile cu alte tari. Nicolae Ceausescu incepe sa fie apreciat si peste hotare => liderii importanti au vizitat Romania.

A doua jumatate a anului 1971 istoricii leaga anumite actiuni de vizitele lui Ceausescu in China si Coreea de nord=> va prelua modelul asiatic al controlului ideologic riguros, al concentrarii puterii, al cultului exacerbat al conducatorului.

Tezele din iulie 1971. Document ce initia revolutia culturala (trebuie ideologizate toate domeniile vietii, exemplu: in invatamant se tineau ore de dirigentie in care erau analizate vorbele conducatorului).

1974 Nicolae Ceausescu preia functia nou creata de presedinte al RSR-ului (republica socialista romana). Ofensiva ideologica insotita in plan cultural de restaurarea valorilor nationale.

Sfarsitul anilor 70 inceputul anilor 80 regimul lui Ceausescu intra intr-o criza ce se va dovedi ireversibila datorita politicii economice gresita ce a determinat deteriorarea nivelului de trai. Industrie energofaga (consum mare), productia nu e orientata spre cererea populatiei.

In agricultura se simte lipsa fortei de munca datorata migratiei de la sat la oras. Cei care strang recolta sunt functionari, elevi, militari. Este rationalizata energia. Datoriile externe ale Romaniei se tripleaza.

Regimul Ceausescu de la inceputul anilor 70 este izolat pe plan international datorita nerespectarii drepturilor omului (acordul de la Helsinki 1975 in care se recunosteau frontierele, dar semnatatrii isi luau angajamentul respectarii drepturilor omului). 

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Top