Razboiul Crimeii si problema Principatelor

Razboi ruso-turc => noi ocupatii militare asupra Principatelor (de catre rusi). Rusia pierde- Turcia ocupa teritorii ale Principatelor alaturi de austrieci ca tampon. 1856 Congresul de la Paris a inlocuit protectoratul tarist (impiedica interventia unei puteri unilaterale). Problema romaneasca a devenit o problema europeana. Se discuta viitorul Principatelor (Romania intra sub garantia Marilor Puteri). 

Tratatul de pace de la Paris  s-a retrocedat sudul Basarabiei (3 judete). Se discuta  posibilitatea unirii Principatelor dar nu se decide nimic (crearea unui stat tampon sustinut de unele tari) => s-a decis sa fie consultati romanii prin intermediul adunarilor ad-hoc unde s-a decis unirea.

Recunoasterea autonomiei, neutralitatea pamantului romanesc, domnie reprezentativa.  1859 Conventia de la Paris=> Principatele Unite ale Tarii Romane si Moldovei.  Apoi este ales Cuza si are loc unirea deplina.

In perioada domniei lui Cuza: se realizeaza recunoasterea pasaportului romanesc; nerecunoasterea aplicarii si in cazul Romaniei, a acordurilor comerciale ale Turciei incheiate cu alte state; infiintarea agentiilor diplomatice si a Ministerului.

Obtinerea independentei (Carol) in contextul izbucnirii unei noi crize orientale. 1873 se pune in discutia Consiliului de Ministri obtinerea independentei. Romania adopta constitutia din 66 (se comporta ca un stat independent, desi nu era). 1875-1876 criza orientala (rascoala antiotomana a popoarelor din Balcani si interventia Rusiei in razboi). 

Romania mentine neutralitatea pentru a obtine independenta pe cale diplomatica (dar nu se intampla-> apare pericolul unei noi ocupatii militare in spatiul romanesc). Incercari de alianta nereusite cu Rusia. 9 mai proclamarea independentei. Razboiul se incheie prin tratatul de la Berlin. Independenta recunoscuta doar daca avea loc modificarea articolului 7 din constitutie. 

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Top