Politica externa in timpul celui de-al doilea razboi mondial

Septembrie 1939 Germania ataca Polonia. Anglia, Franta declara razboi Germaniei. Evolutia relatiilor internationale in 1940 a fost defavorabila Romaniei. 22 iunie 1940 Franta Capituleaza. Dupa 22 iunie Romania Mare se prabuseste (moment favorabil puterilor revizioniste).

28 iunie 1940 Romania cedeaza sovieticilor Basarabia, nordul Bucovinei, tinutul Hertei. Nordul Bucovinei l-a cedat ca despagubire, deoarece sovieticii considerau ca Basarabia a fost ocupata pe nedrept. URSS l-a amenintat pe Hitler care nu a acceptat pentru ca nu fusese vorba si de Bucovina, de aceea URSS a cerut doar nordul Bucovinei si nu pe toata.

Inceputul lunii iunie, Romania renunta la garantiile franco-engleze si declara intentia de apropiere de Germania, renunta si la Liga Natiunlor. Apropierea de Germania ar fi garantat mentinerea frontierei fata de Germania. Aceasta accepta sa garanteze frontierele dupa ce Romania rezolva diferentele cu Ungaria, Bulgaria. Astfel la 7 septembrie 1940 a fost cedat Cadrilaterul Bulgariei. Negocierile cu Ungaria au esuat, iar in urma „arbitrajului” lui Hitler Romania a cedat 4300 km2 prin dictatul de la Viena 30 august 1940. Dupa aceasta frontierele Romaniei au fost garantate.

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Top