Politica externa in primii ani ai regimului lui Ceausescu

Continua distantarea de URSS si dezvoltarea relatiilor cu Occidentul ( doua directii complementare). Ceausescu are o atitudine critica fata de interventia trupelor unora dintre tarile membre ale tratatului de la Varsovia in Cehoslovacia.

Popularitatea lui Ceausescu creste de la sine si pe plan extern. Statele Occidentale sunt interesate sa-l sprijine pe Ceausescu in ideea largirii fisurii in blocul comunist.

Interesul lumii Occidentale in largirea acestei fisuri se concretizeaza prin vizite ale liderilor politici in Europa si ale lui Ceausescu in tarile Occidentale.

1975 Romania a primit din partea SUA clauza Natiunii Celei mai favorizate (se refera la faptul ca SUA se angajeaza in practicarea celor mai scazute taxe vamale). 

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Top