Politica externa a Romaniei in ultima perioada a regimului lui Dej

Spre sfarsitul anilor 50 apar primele semne ale indepartarii de Moscova, mai ales ca in 1958 trupele sovietice se retrag din Romania.

Se imbunatatesc relatiile cu Iugoslavia. Romania a continuat sa intretina relatii diplomatice cu China si Albania in ciuda atitudinii Moscovei. 1963 Romania voteaza pentru prima data la ONU altfel decat URSS. 

Adevarata distantare fata de Moscova seproduce in 1964: Romania respinge planul Valev (rezerva Romaniei rolul de furnizor de produse agrare pentru tarile CAER) prin Declaratia din aprilie PMR se pronuntau pentru raporturi de egalitate intre partidele comuniste si pentru neamestecul in treburile interne.

Relatiile dintre partidele comuniste sa se bazeze pe egalitate si pe neamestecul acestora in treburile celuilalt partid. 

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Top