Personalitatea

Conceptul de personalitate

Individ – individualitate.

Persoana – personalitate.

Definirea personalitatii: personalitatea este organizarea dinamica in cadrul individului a acelor sisteme psihofizice care determina gandirea si comportamentul sau caracteristic. Personalitatea este un macro-sistem al invariatilor informationali si operationali ce se exprima constant in conduita si sunt definitorii sau caracteristici pentru subiect.

 

Caracteristicile personalitatii: caracterul sistemic; personalitatea alcatuita din elemente corelate intre ele. Durabilitatea, stabilitatea, persistenta in timp. Trasaturile de personalitate raman relativ stabile indiferent de diferitele imprejurari conjunctive. Esentialitatea = este data de existenta unor trasaturi esentiale, definitorii, pentru personalitate (pentru modul de a fi). Structuralitatea si dinamismul, este organizata ierarhic cu trasaturi principale si secundare. In timp anumite aspecte ale personalitatii se mai pot modifica si in functie de cerintele mediului. Unicitatea – nu exista doua persoane identice din punct de vedere al personalitatii.

 

Latura personalitatii

  • Temperamentul: latura dinamico-energica.
  • Aptitudinile: latura instrumental-operationala.
  • Caracterul: latura rational-valorica.
  • Inteligenta: latura rezolutiv-productiva.
  • Creativitatea: latura transformational-constructiva.

 

 

Tipuri de personalitate

a.Personalitatea imatura – simplitatea structurilor componente, slaba corelatie intre structurile componente, functionalitate ineficienta, instabilitate, inconsecventa, adaptare dificila la mediu (mai ales la situatiile noi).

b.Personalitatea matura: complexitatea structurilor componente si corelatia logica dintre ele, functionalitate eficienta, stabilitate, consecventa, adaptare usoara la mediu.

c.Personalitate accentuata: trasaturi iesite din comun care ies in evidenta, adaptare dificila la mediu. Posibilitatea de a cadea in patologic mult mai repde decat la celelate personalitati.

d.Personalitatea anormala/destructurata – existenta unor probleme.

Uitarea este un fenomen normal, necesar in anumite limite. Formele uitarii: totala, partiala, lapsusul.
Legea intensitatii (legea pragurilor) – pragul absolut minim = intensitatea cea mai mica dintr-un stimul care poate determina o senzatie specifica.
Top