Imaginatia

DEF: imaginatia este procesul cognitiv complex de elaborare a unor noi idei, imagini, proiecte pe baza combinarii si transformarii elementelor experientelor acumulate.

Imaginatia interactioneaza cu toate procesele psihice dar mai ales cu memoria, gandirea si limbajul.

Memoria si imaginatia

Memoria ofera materialul, informatiile pe care imaginatia le prelucreaza si conserva rezultatele imaginatiei.

Memoria este cu atat mai eficienta cu cat este mai fidela realitatii. Imaginatia este cu atat mai valoroasa cu cat rezultatele sale sunt mai noi, mai deosebite de realitatea existenta.

Gandirea si imaginatia

Si gandirea si imaginatia au ca obiect si posibilul viitor dar predictiile gandirii sunt fundamentate logic, pe cand ale imaginatiei se realizeaza prin procedee specifice si mai putin logic.

Imaginatia este puternic sustinuta de afectivitate si motivatie. Tensiunea afectiva puternica favorizeaza procesul imaginativ.

Emotiile/sentimentele au rol de energizare si dinamizare a procesului imaginativ.

Motivele intretin o receptivitate crescuta pentru anumite elemente ale realului, permit aducerea acestora in prim plan, evidentierea lor dupa alte criterii decat ale gandirii.

Exemple de motive si atitudini care favorizeaza procesul imaginativ: curiozitate, interes pentru nou, incredere in fortele proprii, trebuinta de auto-realizare.

Produsele imaginatiei au diferite grade de noutate si originalitate; de la simple transformari pana la produse in totalitate noi si originale.

 

Formele imaginatiei

1. Forme involuntare

a. Visul din timpul somnului – reprezinta o inlantuire de imagini, trairi afective; acestea se deruleaza uneori haotic, alteori scenic, subiectul este spectator. Unele sunt legate de dorinta si asteptarile noastre care nu se pot realiza in starea de veghe.

In vis se produc combinari, transformari ale informatiei. Visul are caracter simbolic = pot fi descifrate. Este posibila gasirea unor solutii pe baza imaginilor din timpul visului.

b. Reveria – visarea cu ochii deschisi ce se produce de regula in starile de relaxare si in functie de dorintele si asteptarile persoanei. De regula sensul de derulare a imaginilor este unul fantezist.

Persoana este pasiva dar poate intervenii cu o usoara dirijare intr-un sens dorit. Reprezinta un fel de indeplinire fictiva a dorintelor si asteptarilor.

 

2. Forme voluntare

Imaginatia reproductiva; imaginatia creatoare; visul de perspectiva.

Uitarea este un fenomen normal, necesar in anumite limite. Formele uitarii: totala, partiala, lapsusul.
Legea intensitatii (legea pragurilor) – pragul absolut minim = intensitatea cea mai mica dintr-un stimul care poate determina o senzatie specifica.
Top