Ideologii si practici politice in Romania

Inainte de 1918 baza sistemului politic organizat de constitutia din 1866, consacra separatia puterilor in stat; inscrie largi drepturi si libertati cetatenesti (votul este censitar).

Romania este un stat monarhic in care regele este arbitru politic. Doua partide au dominat viata politica (PNL-burghezia- si partidul conservator- mosierismul, marii proprietari- ). Aceste partide au guvernat alternativ, prin rotativa guvernamentala. Ele se pronuntau pentru doua cai diferite a dezvoltarii: PNL – modernizare rapida „prin noi insine”( folosind capitalul autohton); partidul conservator – dezvoltare organica, politica „pasilor marunti”.

Dupa 1918 democratia se consolideaza: din 1918 votul universal (inscris in constitutia din 23, elimina orice discriminare in exercitarea puterii politice, dar nu era acordat si femeilor).  1921 – reforma agrara.

 

Schimbari:

- A sporit numarul partidelor parlamentare si al celor care au ajuns la guvernare.

- S-a modificat aria ideologiilor politice.

-  A disparut conservatorismul.

- S-a afirmat taranismul.

- A aparut extremismul (atat cel de stanga cat si cel de dreapta).

 

Liberalismul  

Liberalismul interbelic (neoliberalism) accentua necesitatea interventiei statului in viata socio-economica. Teoreticieni: Stefan Zeletin, Victor Slavescu, Vintila Bratianu. Neoliberalii considera  ca viitorul Romaniei sta in industrializare (independenta politica a tarii) si urbanizare. PNL – exponentul (partidul ) burgheziei.  A dominat viata politica mai ales in primul deceniu interbelic; a guvernat intre 1922-1926 si 1933- 1937. De guvernarile PNL se leaga unele dintre cele mai mari realizari.  

Sunt adoptate legi pentru unificarea tarii (in timpul guvernarii PNL).

Taranismul

                Alta ideologie cu mare influente. Promovata de partidul taranesc (1918): Ion Mihalache. Apoi dupa fuziunea cu partidul national (1926) reprezentat de partidul national taranesc, fostul partid national roman din Transilvania.

Teoriticieni: Virgil Madgearu, Constantin Stere.

Taranismul – sustine primatul taranimii in societate ca o clasa de mici proprietari independenti. Romania trebuie sa ramana o tara agrara  (sunt impotriva industrializarii- considerau ca este indicata industrializarea doar prin resursele existente in tara). Se impotriveau protectionismului vamal ridicat, sustinand politica „partilor deschise” in fata capitalului strain. Initial au sustinut teza luptei de clasa abandonata dupa 1926. Nu si-au putut pune ideile in practica datorita crizei economice.

 

Extremismul – se afirma in Europa. S-a manifestat si in Romania. 2 tipuri: de stanga (comunisti) si de dreapta (legionarii); ambele resping democratia.

- Extremismul de stanga

Partidul comunist din Romania, initiat din 1921. Nu a gasit aderenta in Romania (nu a avut multi sustinatori) deoarece au avut foarte putini militanti si un numar mic de muncitori.  

1923 a sustinut ideea ca Romania este stat multinational si ca trebuie dezmembrata.

- Extremismul de dreapta

Apare ca reactie la ideologia comunista. Legiunea Arhanghelului Mihail 1926 condusa de Corneliu Zelea Codreanu. Caracter antidemocratic, xenofob, antisemit. Ideologia se proclama crestina de un misticism exacerbat. A practicat violenta si asasinatul in viata politica. In anii 30 legionarii se afla in ascensiune (incep sa devina un partid de masa). 

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Top