Constructia democratiei post-decembriste

Inlaturarea regimului comunist 1989. Majoritatea statelor comuniste europene au indepartat comunismul pe cale pasnica (datorita faptului ca la conducerea URSS-ului se afla Mihail Gorbaciov si a afirmat ca nu se vor mai implica in problemele interne ale altor state comuniste).

Evenimentele celorlalte tari comuniste i-a incurajat si pe romani. Spre deosebire de celelalte tari comuniste la romani acesta a fost indepartat prin violenta pentru ca era unul dintre cele mai rigide regimuri, iar Ceausescu a fost singurul lider comunist ce a fost executat.

Revolutia incepe la Timisoara pe 16 decembrie 1989. 21 decembrie la Bucuresti Ceausescu a convocat un meeting de solidaritate si condamnare a celor de la Timisoara si astfel meetingul s-a transformat intr-unul anticomunist. Pe 22 decembrie Ceausescu este inlaturat, iar pe 25 decembrie a fost executat dupa un proces (nedemocratic). Numarul celor morti creste dupa executarea lui Ceausescu.

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Top