Constitutiile din romania

Organizarea statului si institutille sale. Drepturi si libertati cetatenesti.

Documente cu caracter constitutional inainte de 1866. Constitutia este creatie a epocii moderne.

Nevoia constitutiei se resimte si in Romania pentru ca se punea problema modernitatii. Mai intai au fost redactate proiecte constitutionale. Primele acte au fost Regulamentele Organice (1831 Tara Romaneasca; 1832 Moldova – ambele erau sub dominatie ruseasca=> rezultatul unor intelegeri cu Turcia). Aceste regulamente introduc separatiei puterilor; modernizau sistemul fiscal; introducerea impozitului unic; pastrareaza privilegiile boierimii (feudale).

Proclamatia de la Islaz a servit drept constitutie Tarii Romanesti in perioada guvernarii revolutionare de la 1848. 1858 marile puteri sunt sub garantia carora se afla Principatele (Tara Romaneasca, Moldova) adopta Conventia de la Paris care satisface partial dorinta de Unire (se formeaza un fel de conventie: doi domni, doua guverne dar avere si legi comune).

Statutul dezvoltator al conventiei de la Paris (1864) care a introdus  guvernarea autoritara a lui Cuza (de care domnul a avut nevoie ca sa impuna reforma agrara). 

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Top