Constitutia din 1938

Constitutia din 1938 a pus capat democratiei (deoarece reflecta vointa de guvernare personala a lui Carol al II-lea).

„Infatisata” poporului la 20 februarie 1938, constitutia elaborata de Istrate Micescu a fost aprobata prin blebiscit nedemocratic. Noua constitutie era un abuz (deoarece nu mai emana de la natiunea ci de la puterea executiva). Prin concentrarea puterii in mainile regelui  (capul statului) era desfiintata separatia puterilor in stat.

Puterea legislativa era exercitata de catre rege prin reprezentanta nationala, puterea executiva era incredintata tot regelui care o exercita prin guvernul sau. Regele detinea si initiativa legislativa. Parlamentul devine o simpla anexa a puterii executive. Parlamentul este cel care alege legile de interes obstesc (termen vag ) dar tot regele avea ultimul cuvant. Parlamentul era controlat si prin aceea ca un numar mare de senatori erau alesi de catre rege. 

Regele nu doar domnea dar si guverna => Romania guvernata de un regim de monarhie autoritara. Constitutia vorbea despre indatoririle romanilor si apoi despre drepturile lor.

Constitutia din 1938 a modificat si sistemul electoral ( varsta minima pentru vot marita la 30 de ani, acordat doar stiutorilor de carte).  Se acorda drept de vot si femeilor.

Constitutia din 1938 a fost suspendata in septembrie 1940. 

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Top