Constitutia din 1923

Adoptarea constitutiei a fost o necesitate (deoarece se infaptuia unirea).  Constitutia a fost adoptata in 1923 de un Parlament liberal si promulgata imediat de rege.

Partidul taranesc a contestat modul in care a fost adoptata, dar nu au schimbat nimic. Aproximativ jumatate din articole sunt preluate din constitutia din 1866 ( nu era considerata noua din acest motiv)=> continuitate.

Elemente de noutate: caracterul national al statului (prevedere impotriva tendintelor separatiste).

Dreptul de proprietate nu mai este unul sfant ci este nuantat prin referire la utilitatea sociala. Sistemul electoral censitar desfiintat si se introduce votul universal pentru barbati de peste 21 de ani. Drepturile cetatenesti erau definite in conformitate cu tendintele internationale.

Raporturile intre puterile statului revizuirile nu erau de substanta. Introducerea unui consiliu legislativ care trebuia sa avizeze legile dar al carui rol era consultativ nu deliberativ.   

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Top