Constitutia din 1866

Tara Romaneasca se afla sub suzeranitate turca si sub protectorat rus. Cuza a fost detronat, iar Carol i-a luat locul (liberalii radicali si conservatori s-au unit si l-au detronat pe Cuza). 

Constitutia de la 1866 promulgata de Carol, a tinut cont si de traditia romaneasca. Era necesar un cadru institutional solid si racordarea institutiilor Romaniei la cele ale Europei dezvoltate. Elaborarea dupa textul Constitutiei belgiene din  1831, cea  mai democratica la acea vreme.

3 principii de baza (liberale): separarea puterilor in stat; guvernarea reprezentativa; suveranitatea natiunii.

Definirea statutului extern al tarii a presupus  o indrazneala (manifestare a independentei- nu amintea de suzeranitatea otomana).

Separarea puterilor:

a) puterea executiva impartita intre domni si ministri. Domnul il desemneaza pe primul ministru care isi formeaza cabinetul supus aprobarii guvernului. Guvernul gestioneaza treburile curente.

b) Puterea legislativa impartita intre domni si adunare (parlament- care era bicameral). Initiativa legislativa apartine si domnului si adunarii. Dupa ce erau aprobate de parlament, legile erau promulgate de catre domn (a promulga = a decide intrarea in vigoare a unei legi. A sanctiona (o lege) = a fi de acord cu ea. A interpela – a cere explicatii unui membru al guvernului).  Domnul putea refuza promulgarea, proiectul putand fi remis parlamentului fara discutare.

Parlamentul are drept de implementare si de ancheta a activitatii guvernului.

c) Puterea judecatoreasca. Instante supreme organizate ierarhic. Inalta curte de justitie si casatie. Hotararile judecatoresti erau luate in numele domnului. Monarhul avea rol important in viata politica.

 

Drepturi si libertati foarte largi pentru acea vreme. Libertatea cuvantului, presei, inviolarea domiciliului. Proprietatea declarata sacra. Conform constitutiei, sistemul de vot este censitar ( in functie de venit, alagatorii sunt impartiti in colegii: doua pentru senat, 3 pentru camera deputatilor). Functionau  doi factori de excludere: unul de religie si unul de sex (femeile).

Constitutia a ramas in vigoare pana in 1923. 

Lung razboi de uzura (domnii tarilor romane evitau confruntarile decisive – romanii erau depasiti numeric). Acestia foloseau strategia defensiva „tehnica pamantului parjolit”
Proiectul incepe sa se contureze din secolul al XVIII-lea Principatele - gruparea boierimii vazandu-se indepartata de viata politica de catre fanarioti, concretizeaza proiectul memorii si proiecte de reforma.
Top