Clase sociale in societatea contemporana

Societatile contemporane sunt societati de clase si sisteme deschise de stratificare sociala in care indivizii se pot misca liber in ierarhii sociale.

Clasa sociala- grupuri de indivizi care au aceleasi resurse materiale, influenta sociala si sanse similare de a avansa in ierarhia unei societati.

Clasificarea se face dupa urmatoarele criterii:

a. Educatia, resursa importanta pentru buna stare.

b. Ocupatia, direct influentata de educatie, la randul sau influenteaza prestigiul, stima sociala.

c. Venitul care ste alcatuit din salarii, investitii, dividente.

d. Averea, totalitatea sau suma tuturor valorilor detinute.

 

Societatea are o populatie care poate fi impartita in urmatoarele clase:

Clasa de sus, contine 0.5% din populatie. De cele mai multe ori este luat ca grupa de referinta. Au putere si influenta politica foarte mari. Sursa principala de venit, deriva din mosteniri si investitii proprii.

Clasa marginala (corporatista)  alcatuita din cei care au pozitii importante in companiile multi-nationale, contine 0.5% din populatie. Au venituri si averi mari dar nu mostenite ci dobandite prin eforturi proprii. Detin prestigiu si putere politica.

Clasa de mijloc care contine circa 45% din populatie. Alcatuita din antreprenori, intelectuali, mici meseriasi, functionari. Ca nivel de educatie au cel putin liceul. Sursa principala de venit este salariul.

Clasa muncitoare care contine 38% din populatie. Alcatuita din muncitori calificati si semicalificati. Nivel de educatie maxim liceul. Venituri mici provenite integral din salarii. Deseori se bazeaza pe sprijinul rudelor.

Clasa de jos contine 16% din populatie. Sunt oameni care deseori depind de ajutorul unor institutii specializate pentru a supravietui: guvern, organizatii de caritate.

 

Mobilitatea sociala

                Miscarile unor indivizi sau grupri dintr-o clasa sociala in alta sunt definite generic drept mobilitate sociala. In functie de diferitele criterii, mobilitatea sociala poate fi:

· Verticala: ascendenta sau descendenta.

· Orizontala (din pozitii sociale aflate la acelasi nivel in interiorul aceleasi clase).

· Mobilitate intergenerationala: ascendenta sau descendenta. Cand copiii ajung in alta clasa sociala fata de parinti.

· Mobilitate educationala / ocupationala atunci cand copiii isi schimba educatia si ocupatia fata de parinti fara a-si schimba clasa sociala.

 

Dupa modul in care se produce modificarea pozitiei sociale se diferentieaza intre mobilitate de schimb individuala si mobilitate structurala.

Mobilitatea structurala- modificarea clasei sociale a unui numar mare de indivizi ca urmare a transformarilor si economie ( se schimba configuratia societatii).

In afara de clasa sociala, educatia etc. exista factori care influenteaza sansele de a avansa in ierarhia sociala, factori care pot fi modificati foarte greu sau deloc numiti ascriptivi.

In momentul in care acesti factori influenteaza radical stratificarea sociala vorbim despre  inegalitati de gen sau de etnie.

Genul se refera la anumite comportamente, purtari diferentiate. 

Educatia: ansamblul actiunilor si proceselor sociale prin care societatea transmite noilor generatii cunostintele, valorile aptitudinile si comportamanetele necesare integrarii sociale.
Definitie: un grup de oameni care interactioneaza datorita unor legaturi se sange, alianta prin mariaj si adoptie.
Top