Alegerea metodei de cercetare si elaborarea instrumentelor de culegere a datelor

Metodele : pot fi ancheta sociologica (chestionar/ interviu), observatia, experimentul, analiza documentelor sociale.

  • Ancheta sociologica

Chestionarul - instrument in care sunt date atat intrebarile cat si raspunsurile. Intrebarile trebuie sa fie inchise, trebuie intotdeauna oferita o varianta „nu stiu”.

Dezavantaj= pot fi pierdute anumite variante corecte de raspuns, avataj- este usor cunatificabil, pot fi aplicate unui numar oricat de mare de subiecti. 

Sondajul de opinie – tip particular de chestionar considerat un fel de barometru. Se refera la o problematica limitata, se incearca aflarea parerilor oamenilor cu privire la subiecte de interes larg si asupra carora exista dezbatere publica.

Interviul - se face pe baza unei grile de interviu, adica un set de intrebari deschise. Avantaj: raspunsurile fiind libere ele sunt mult mai exacte. Dezavantaj: mult mai greu cuantificabile, este necesara implicarea cercetatorului.

Reguli de formulare a intrebarilor dintr-un iterviu sau cestionar: nu se folosesc negatiile; nu se utilizeaza neologisme sau cuvinte putin cunoscute; se evita cuvinte tari (cu rezonante afective puternice); se evita cuvintele care au mai multe intelesuri; se evita intrebarile ipotetice; se evita intrebarile generale, lipsite de context; se evita intrebarile intime; se evita intrebarile care pot fi percepute drept test de cunostinte; se evita intrebarile duble; se evita intrebarile foarte lungi si complicate.

  • Observatia

Definitie : analizeaza comportamentul oamenilor.

Clasificare:

In functie de modul in care se desfasoara:

- Observatia structurata adica o cuantificare a datelor pe baza unei grile de observatie. Se aplica fenomenelor cunoscute.

- Observatia nestructurata (se aplica fenomenelor necunoscute).

Observatia poate fi clasificata in functie de modul in care se raporteaza cecetatorul la grup:

- Observatia participativa (obsevatorul participa la toate activitatile grupului).

- Observatia nonparticipativa ( observatorul nu participa ).

 

Prezenta cercetatorului influenteaza comportamentul oamenilor prin faptul ca  sunt sau nu constienti de prezenta sa; din acest punct de vedere vom avea:   observatie distorsionata si observatie nedistorsionata (implica probleme de moralitate; singurul mod in care se poate practica este in conditii de laborator).

  • Experimentul

Efectul Hawthorne realizat de Elton Mayo, a accentuat faptul ca orice experiment sociologic poate avea rezultatele falsificate datorita faptului ca oamenii reactioneaza diferit pentru ca se stiu observati.

­­­

Analiza documentelor sociale este o metoda prin care sunt studiate documente publice sau oficiale in vederea obtinerii unor informatii despre prezent sau trecut. Acest lucru se realizeaza prin analiza de continut adica indentificarea cantitativa a unor unitati de analiza cum ar fi spatiu, timp, cuvinte cheie, teme, personaje etc. 

Educatia: ansamblul actiunilor si proceselor sociale prin care societatea transmite noilor generatii cunostintele, valorile aptitudinile si comportamanetele necesare integrarii sociale.
Definitie: un grup de oameni care interactioneaza datorita unor legaturi se sange, alianta prin mariaj si adoptie.
Top