Resursele naturale

Resursele naturale sunt mijloace puse la dispozitia oamenilor de catre mediul inconjurator.

Clasificare:

Dupa criteriul repartitiei spatiale:

Resurse ale mediului inconjurator (la suprafata solului):

Terenurile arabile 42 % din suprafata. Europa 34 % din suprafata.

Resurse ale solului: soluri fertile.

Padurea (fondul forestier). Europa 31 %, Romania 27 %.

Resursele de apa.

Resursele subsolului

Resurse energice:

Carbunele: bazinul Rurh ( Germania), Silezia superioara (Polonia), Bazinul Donetk, Bazinul Moscova (Rusia), Anglia. In Romania carbuni superiori in Bazinul Petrosani, Bazinul Motru- Rovinari.

Petrol. Marea Nordului, regiunea Volga-Ural, campia Precaspica. Tari cu productie ridicata: Rusia, Marea Britanie, Norvegia.

In Romania platforma continentala, Subcarpatii, campia Romana, podisul Getic, campia de Vest.

Gaze naturale. Gaze de sonda (asociate): Rusia, Olanda, Germania. Gaz metan: Romania cel mai pur gaz metan. Domuri gazeifere.

Uraniu/toriu. In scoarta terestra. in Romania se gaseste Uraniu in Muntii Apuseni. 100 grame de uraniu este echivalentul a 10 000 tone carbune.

Resurse de materii prime industriale.

Minereuri de fier. Se gasesc in Kiruma- Suedia, Kurk- Rusia, Krivoi Rog- Ucraina, Lorena- Franta, Teliucul Inferior- Romania.

Minereuri neferoase. Cupru, plumb, zinc, aur, argint- in forma minereurilor complexe. In Romania se gasesc in muntii Oas, Gutai, Tibles; centrul de prelucrare la Oradea. In Europa se gasesc minereuri neferoase in Norvegia, Suedia, Rusia, Franta. Bauxita in Europa: Franta, Grecia, Ungaria, Serbia. In Romania se gaseste in muntii Padurea Craiului; este prelucrata in alumina la Oradea; la Tulcea se aduce alumina din import; atat alumina de la Oradea cat si cea de laTulcea este prelucrata in aluminiu la Slatina.

Rocile de constructii. Marmura se gaseste in Grecia, Italia, Romania.

Unitatile majore de relief sunt grupate in trei categorii: continentele si bazinele oceanice, muntii-campii, muntii inalti.
Statele fondatoare ale U.E. au fost: Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg. In 1972 au aderat inca 3 state: Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Danemarca. In 1981 a aderat Grecia. In 1985 au aderat Spania si Portugalia. In 1994 au aderat Austria, Suedia si Finlanda. In 2004 au aderat tarile baltice (Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Cipru, Malta).
Top