Relieful si societatea omeneasca

Cutremulere iau nastere datorita ciocnirii placilor tectonice prin acumularea unor energii care trebuie eliberate brusc.

Locul de declansare a unui cutremur situat in interiorul pamantului se numeste hipocentru. La suprafata pe verticala ii corespunde epicentrul. Cutremurele se clasifica dupa adancimea hipocentrului in:

- Cutremure superficiale (de suprafata), adancimea focarului 30 – 70 km.

- Cutremure intermediare, adancimea focarului 70 – 300 km.

- Cutremure de adancime > 300 km.

Magnitudinea cutremurului reprezinta puterea cutremurului declansata in hipocentru; se masoara pe scara richter de la 0 la 9o.

Intensitatea cutremurului reprezinta puterea resimtita in epicentru (la suprafata): scara mercali (0-12o). 30-35 m inaltimea unui tsunami.

Vulcanii: la marginile placilor tectonice apare materie venita din interiorul pamantului numita lava. Elementele unui vulcan: bazin magmatic, cosul, crater (partea superioara a cosului), conurile (lava depusa).

Vulcanii aduc la suprafata trei feluri de produse: lava, gaze, produse solide.

Cel mai puternic cutremur inregistrat a fost de 9,5 grade in data de 22 mai 1960  in Chile; seismul si tsunami-ul format ulterior au omorat 5700 de persoane. Cel mai devastator cutremur a fost de 7,5 grade in data de 27 iulie 1976 Tangshan, China. 

Cea mai devastatoare „combinatie” cutremur – tsunami a avut loc in data de 28 decembrie 1908 la Messina Italia; un cutremur de 8o grade si valul seismic ce i-a urmat au pus capat vietii a 100 000 de oameni. Cel mai distrugator tsunami din istoria recenta 27 august 1883, insulele indoneziene Java si Sumatra, un val cauzat de eruptia vulcanului Krakatau. 

Lahari- un fenomen ce are loc in urma eruptiei, amestecul dintre praful si apa ce matura totul in cale. Apa minerala se formeaza la contactul acesteia cu gazele vulcanului stins. 

Unitatile majore de relief sunt grupate in trei categorii: continentele si bazinele oceanice, muntii-campii, muntii inalti.
Statele fondatoare ale U.E. au fost: Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg. In 1972 au aderat inca 3 state: Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Danemarca. In 1981 a aderat Grecia. In 1985 au aderat Spania si Portugalia. In 1994 au aderat Austria, Suedia si Finlanda. In 2004 au aderat tarile baltice (Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Cipru, Malta).
Top