Relatia pamant-luna

Luna se afla la o distanta fata de Pamant de 384 000 km. Luna are aceeasi compozitie chimica ca a Terrei. Relieful de pe Luna este format din cratere, munti si „mari”.

Consecinte ale raportului Pamant-Luna: miscarea de rotatie este egala cu miscarea de revolutie=> Luna arata Pamantului aceeasi parte.  Luna si Pamantul formeaza un cuplaj mareic (cele mai inalte maree se produc in marile larg deschise). 

Formarea eclipselor: eclipsele totale de soare se produc in momentul in care Pamantul intra in conul de umbra al Lunii. Eclipsa de soare se produce in momentul in care Luna intra in conul de umbra si penumbra al Pamantului. 

Unitatile majore de relief sunt grupate in trei categorii: continentele si bazinele oceanice, muntii-campii, muntii inalti.
Statele fondatoare ale U.E. au fost: Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg. In 1972 au aderat inca 3 state: Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Danemarca. In 1981 a aderat Grecia. In 1985 au aderat Spania si Portugalia. In 1994 au aderat Austria, Suedia si Finlanda. In 2004 au aderat tarile baltice (Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Cipru, Malta).
Top