Inima

Inima este situata in cavitatea toracica, intre plamani. Este un organ musculos, alcatuit din trei straturi cu patru camere: doua atrii si doua ventricule. Inima este alcatuita din trei captuseli: endocardul, microcardul si epicardul.

In interior exista valvule care asigura sensul unic al circulatiei sangelui in inima. Valvule atrio-ventriculare. Valvule semilunare (sigmoide).

1. marea circulatie: incepe din ventriculul stang. Aortele si numeroasele ei ramuri conduc sangele incarcat cu O2 spre tesuturi. Aici arterele cele mai mici (arteriole) se continua cu vase capilare, capilarele cu venule si acestea cu venele, pe masura ce se apropie de inima.

2. mica circulatie: incepe din ventriculul drept, artera pulmonara trimite doua ramuri care se ramifica in cei doi plamani.

Capilarele formeaza o retea densa in jurul alveolelor pulmonare; aici au loc schimbul de gaze. Sangele cu O2 se intoarce in aorta stanga prin patru vene pulmonare. Circulatia la mamifere este dubla si complexa (sangele cu O2 nu se amesteca cu sangele incarcat cu CO2).

Boli ale sistemului circular la om:

- varicele;

- artero-scleroza;

- hipotensiune arterica;

- infarctul miocardic;

- accident vascular.

Cai respiratorii - intrapulmonare - ramificatii ale bronhiilor principale, secundare, intermediare, bronhiale (arborele bronsic); extrapulmonare - fosele nazale, faringe, laringe, trahee, bronhii pulmonare.
Tesutul este o grupare de celule cu aceeasi forma si structura, care indeplineste aceeasi functie.
Top