Industria

Industria energiei electrice

O treime din productia de energie electrica este obtinuta in Europa. Jumatate din energia electrica din Europa este obtinuta in atomocentrale.

 

Termocentrale

Carbuni, petrol, gaze naturale. Problema pe care o pune este poluarea.

Polonia, Rusia, Marea Britanie (peste 50 la suta ponderea termo energetica). In Romania 60 la suta ponderea termo-energetica.

Rogojelu, bazinul Motru Rovinari, bazinul Petrosani (depresiunea Petrosani). La Ludus in depresiunea Colinara se gaseste gaz metan.

 

Hidrocentrale

Raurile trebuie sa aiba un debit ridicat ( debit ce poate fi determinat si de precipitatiile ridicate), trebuie sa fie o panta abrupta si o vale ingusta.

In Norvegia suta la suta din energia electrica este obtinuta din hidrocentrale. Austria si Elvetia obtin 60 la suta din energia electrica in hidrocentrale.

Romania – ponderea 30 la suta energia electrica din hidrocentrale. Portile de fier 1 si Portie de fier 2, Vidra pe Lotru-Ciunget, Vidraru pe Arges, Stanca Costesti pe Prut, Izvorul Muntelui pe Bistrita. Cele mai multe hidrocentrale sunt pe Olt.

 

Atomocentrale

Uraniu, toriu. Franta 60-80 la suta ponderea energiei electrice cea mai mare in lume. In Franta se gasesc resurse mari de uraniu. Lituania si Belgia obtin 50 la suta din energia electrica din atomocentrale. In Romania ponderea energiei din atomocentrale este de 10 la suta.

Procesul de fuziune necesita folosirea apei grele.

 

Resurse naturale alternative

Energia solara – potentialul solar este mai mare in sudul Europei.

Energia eoliana – Olanda, tara morilor de vant.

Energia geotermala – apa calda. Islanda 10 la suta ponderea energiei electrice. In Romania, in jurul orasului Oradea se valorifica resursele geotermale.

Energia mareomotrica – valea fluviului Rance = maree > 5 metri pe secunda.

 

 

Industria metalurgica

Industria feroasa (siderurgia): fier, cox metalurgic, mangan, crom, nichel, vanadium.

Industria neferoasa: Cupru, plumb, zinc, aur, argint, bauxita; Romania: Baia Mare, Oradea, Tulcea, Slatina.

Industria constructoare de masini. Utilaj petrolier (Targoviste, Ploiesti), utilaj minier (Petrosani, Targu-Jiu, Satu Mare), produse electronice/ electrotehnice (Motoare), autoturisme (Craiova, Pitesti); masini agricole- Bucuresti, Brasov; Locomotive- (Resita, Craiova, Bucuresti; vagoane la Arad; nave maritime- Constanta, Galati, Mangalia).

 

 

Unitatile majore de relief sunt grupate in trei categorii: continentele si bazinele oceanice, muntii-campii, muntii inalti.
Statele fondatoare ale U.E. au fost: Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg. In 1972 au aderat inca 3 state: Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Danemarca. In 1981 a aderat Grecia. In 1985 au aderat Spania si Portugalia. In 1994 au aderat Austria, Suedia si Finlanda. In 2004 au aderat tarile baltice (Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Cipru, Malta).
Top