Harta politica a Europei

Sunt 44 de state situate integral in Europa si doua state desfasurate pe doua continente: Turcia, Rusia (15 milioane de km patrati din care 4,4 milioane de km patrati se desfasoara in Europa).

 

  • Europa nordica: Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda, Danemarca, Lituania, Estonia, Letonia.
  • Europa estica: Rusia, Belarus, Ucraina.
  • Europa vestica: Marea Britanie, Irlanda, Franta, Andora, Monaco, Belgia, Olanda, Luxemburg.
  • Europa sudica: Spania, Portugalia, Italia, Grecia, Albania, Bulgaria, statele din fosta Iugoslavie.

 

 

Populatia Europei 700 milioane de locuitori, Romania 21,7 milioane de locuitori.

Evolutia numerica a populatiei este influentata de sporul natural. Tarile din Europa estica si sud estica au valoare negativa, Europa de vest are valoare usor pozitiva. Cel mai mare spor natural din istoria Romaniei a fost in 1967 si in 1968 cu valoare de 18 la mie si 17 la mie.

Contingent- persoane nascute in acelasi an.

Evolutia numerica a populatiei este influentata de sporul migrator. Diferenta dintre imigranti si emigranti.

O problema importanta in Romania si Europa este imbatranirea demografica si scaderea numerica a populatiei. Densitatea medie a Europei 70 locuitori pe kilometru patrat. In Romania 90, 4 locuitori pe kilometru patrat. Diferenta de densitate depinde de: clima, relieful, existenta resurselor naturale.

Cea mai mare densitate din Europa este in Monaco 16 200 locuitori pe kilometru patrat.

In Romania cea mai mare densitate a populatiei se gaseste in judetele Ilfov, Prahova, Iasi, Galati, Dambovita; cea mai mica densitate a populatiei se gaseste in judetele Tulcea, Covasna, Caras-Severin.

Structura nationala: 89,5 la suta romani; 6,6 la suta maghiari; 2,5 la suta rromi; 0,3 la suta germani; 1,1 la suta alte nationalitati.

Forme de guvernamant – cea mai mare parte a tarilor au drept forma de guvernamant republica. 10 state monarhii: Norvegia, Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Luxemburg, Spania, Liechtenstein, Monaco.

Orasele Romaniei si Europei.

Clasificarea oraselor:

 

Dupa vechime:

Din perioada Antica: Knossos (cel mai vechi), Marsilla, Tomis, Histria, Calatis, Atena, Cartagina.

Din perioada daco-romana: Roma, Londra (Londin), Paris (Lutetia), Viena, Koln, Apulum (Alba- Iulia), Napoca (Cluj), Dobeta, Potaisa (Turda), Dierna (Orsova).

Din perioada feudala (medievala): Moscova, Praga, Budapesta, Sevilla, Sighisoara, Brasov, Sibiu.

Dupa numarul de locuitori:

Cele mai mai aglomeratii urbane: Moscova 12,3 milioane locuitori; Paris, Londra 11.2- 11.3 milioane de locuitori, Istambul 10.4 milioane de locuitori.

In Romania, Bucuresti aproximativ 2 milioane locuitori.

Cu o populatie intre 200 000-350 000 de locuitori: Iasi (Bahlui), Constanta, Timisoara (Bega), Cluj-Napoca (Somesul Mic), Brasov, Craiova (Jiu), Galati, Braila, Ploiesti, Oradea (Crisul Repede).

Cu o populatie intre 100 000-200 000 locuitori: Baia Mare, Satu Mare (Valea Somesului), Arad(Mures), Targu Mures (Mures), Sibiu (Cibin), Drobeta-Turnu Severin, Ramnicu Valcea (Olt), Pitesti (Arges), Buzau (Buzau), Focsani, Bacau, Piatra Neamt.

Cu o populatie intre 50 000-100 000 locuitori: Zalau,Turda (Aries), Medias (Tarnava Mare), Alba-Iulia (Mures), Deva (Mures), Hunedoara (Strei), Resita, Targu-Jiu (Jiu), Sfantu Gheorghe (Olt), Slatina (Olt), Alexandria (Vedea), Giurgiu (Dunare), Calarasi, Tulcea, Targoviste (Ialomita), Slobozia (Ialomita), Onesti (Trotus), Vaslui, Barlad, Roman, Bistrita.

 

Caracterizare orase

Moscova : partea centrala a Rusiei Europene. Situata pe raul Moscova. Orasul a fost infiintat in perioada medievala. Dispunere radiar concentrica. Populatie 12.3 milioane locuitori (cea mai mare aglomeratie urbana). Are iesire la 5 mari: Caspica, Neagra, Azov, Alba, Baltica. De la Moscova pleaca cea mai lunga magistrala feroviala, Transiberiana Moscova-Vladivostok. Tot in Moscova se gaseste cel mai intens folosit metrou din Europa care transporta cei mai multi pasageri.

Obiective turistice: Kremlinul, Piata Rosie.

 

Londra : infiintata in perioada daco-romana, situata pe Tamisa (estuar) in sud estul Marii Britanii. In Londra s-a dezvoltata industria petrochimica, industria constructoare de masini. Londra are cel mai vechi metrou din Europa, cel mai mare aeroport ca marime Heathrow.

Obiective turitice: palatul Buckingham, Big Ben, Greenwich.

Paris : perioada daco-romana. Situat in nord-vestul Frantei pe Sena. Paris este capitala modei si a luminei.Parisul are 11 magistrale feroviare TGV, 24 magistrale rutiere. Eurostar parcurge Londra-Paris. Este dezvoltata industria de cosmetice si farmaceutice.

Obiective turistice: Luvru, Notre dames, Turnul Eiffel.

 

Bucuresti: situat in partea central sudica a Romaniei pe Dambovita si Colentina. Orasul a fost atestat documentar in 1459 in timpul lui Vlad Tepes. 1859 devine capitala. Are o suprafata de 238 kilometri patrati. Are ca populatie 2 milioane de locuitori. Functii: politice si administrative, industriale, comerciale. Transport: 2 aeroporturi, 9 magistrale feroviare. Cultural: universitati, muzee.

Probleme: lipsa spatiilor verzi, lipsa locurilor de parcare, poluare, infrastructura invechita.

 

Harta politica a Europei :

harta politica europa
Unitatile majore de relief sunt grupate in trei categorii: continentele si bazinele oceanice, muntii-campii, muntii inalti.
Statele fondatoare ale U.E. au fost: Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg. In 1972 au aderat inca 3 state: Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Danemarca. In 1981 a aderat Grecia. In 1985 au aderat Spania si Portugalia. In 1994 au aderat Austria, Suedia si Finlanda. In 2004 au aderat tarile baltice (Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Cipru, Malta).
Top