Functia de nutritie

Nutritia este o functie principala a organismului prin care acesta isi asigura substantele necesare dezvoltarii, oxigenul si elimina substantele nefolositoare.

Nutritia are rol in hranire si duce la buna functionare a digestiei, respiratiei, circulatiei si excretiei.

Nutritia poate fi autotrofa: fotosinteza (energia luminoasa); chimiosinteza (folosirea energiei chimice).

Heterotrofa - prezenta la organismele care se hranesc cu substante organice.

Nutritia autotrofa - fotosinteza - se desfasoara la organismele care prezinta in celula pigmenti asimilatori (clorofila, pigmenti carotenoizi, fucoxantina, xantofila) la alge, muschi, ferigi, gimnosperme, angiosperme.

 

Definitie fotosinteza: procesul prin care planta/organismul isi sintetizeaza substantele organice din substantele anorganice in prezenta luminii.

La plantele superioare fotosinteza se desfasoara in frunza.

 

Frunza

 

Fotosinteza se desfasoara in doua etape:

1. fotoelectroliza apei (descopunerea apei in elementele sale componente - oxigen si hidrogen).

2. sinteza ATP (adenozin trifosfat).

Ambele etape corespund fazei de lumina si de intuneric a fotosintezei.

 

 

Fotosinteza este influentata de: calitatea solului (cantitatea de substanta minerala, apa); temperatura; lumina; varsta plantei; starea de sanatate a plantei; cantitatea de CO2, etc.

 

Nutritia heterotrofa

Este specifica organismelor care se hranesc cu substante organice.

Clasificare - nutritie: saprofita; parazita; mixotrofa; simbiotica.

Nutritia organismelor saprofite: la bacterii si ciuperci care se hranesc cu substante organice din resturile vegetale si animale pe care le transforma in substante minerale.

Rolul lor este important pentru natura deoarece descompun resturile producand astfel hrana plantelor. Exemple: mucegaiuri, drojdie, peniciliu.

Nutritia organismelor parazite: la bacterii, la ciuperci, unele plante superioare. Se hranesc din corpul gazdei pe care o paraziteaza.

Ciupercile produc micoze (atat la plante cat si la animale).

Dintre plantele superioare (cuscuta) paraziteaza alte plante ierboase superioare. Cuscuta se foloseste de hastori pentru a extrage substantele organice din vasele liberiene.

Nutritia organismelor mixotrofe - la organismele cu nutritie autotrofa si heterotrofa. Astfel de nutritie se intalneste la plantele semiparazite (vascul si plantele insectivore).

Nutritia plantelor simbiotice: simbioza este o relatie reciproca avantajoasa dintre doua specii diferite. Exemple: relatia dintre o alga si o ciuperca (licheni).

Micoriza = relatia stabilita intre o ciuperca si radacinile unui arbore.

Nodozitatile leguminoaselor: se gasesc bacterii fixatoare de azot si radacinile leguminoaselor.

Cai respiratorii - intrapulmonare - ramificatii ale bronhiilor principale, secundare, intermediare, bronhiale (arborele bronsic); extrapulmonare - fosele nazale, faringe, laringe, trahee, bronhii pulmonare.
Tesutul este o grupare de celule cu aceeasi forma si structura, care indeplineste aceeasi functie.
Top