Evolutia si tendintele de evolutie a climei

In evolutia Terrei au existat mai multe perioade de racire accentuate a climei (perioada glaciara) urmata de o perioada de incalzire numita perioada interglaciara.

Ultima glaciatiune a avut loc in cuaternar (neozoic acum un milion de ani si a durat pana acum 10 mii de ani). Incalzirea globala a climei este determinata de cresterea cantitatii de CO2 din atmosfera. Pana in 2050 clima globului se va incalzi cu 1,5 - 4,5o celsius. Cu privire la evolutia climei in viitor au fost elaborate doua ipoteze: a. Clima se va inalzi; b. Clima se va raci.

Harta sinoptica este harta care reda elementele hartii sinoptice, zonele de maxima si minima presiune, izobare - linii care unesc punctele cu aceeasi presiune. Fronturile atmosferice se formeaza la contactul dintre o masa de aer calda si una rece.

Unitatile majore de relief sunt grupate in trei categorii: continentele si bazinele oceanice, muntii-campii, muntii inalti.
Statele fondatoare ale U.E. au fost: Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg. In 1972 au aderat inca 3 state: Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Danemarca. In 1981 a aderat Grecia. In 1985 au aderat Spania si Portugalia. In 1994 au aderat Austria, Suedia si Finlanda. In 2004 au aderat tarile baltice (Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Cipru, Malta).
Top